INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

varga mihály

sárga csekk

versenyképesség

termelékenység

kkv

Budapest, 2012. május 4. Sárga csekkek a Magyar Posta elektronikus posta központjának (EPK) borítékoló gépe mellett 2012. május 3-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Száműzné a sárga csekkeket a kormány

Infostart

Számos témát érintett Varga Mihály pénzügyminiszter a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján tartott előadásában.

A versenyképesség sok elemen múlik. Amikor a Nokia bezárta a magyarországi üzemét, akkor sokan elgondolkodtak azon, hogy az olcsó munkaerő nem elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen egy beruházás. Az olcsó munkaerő korának vége - jelentette ki a Portfolio beszámolója szerint, arra utalva, hogy tartósan kétszámjegyű a magyar bérnövekedés.

Beszélt továbbá arról, hogy

  • a készpénzforgalom brutális mértékben növekedett az elmúlt időszakban, ami Varga szerint fontos, hogy csökkenjen, és a "sárga csekkek tűnjenek el". Meg kell jelennie a digitalizáció eszközeinek.
  • A céljuk, hogy csökkentsék az adókat, a közterheket pedig szedjék be. Az adórendszer kapcsán említette, hogy komoly verseny van az országok között, és a magyar kormány a terhek csökkentéséről tudott dönteni az elmúlt időszakban.
  • Nem elég jó a termelékenység. Bár csökken a munkanélküliség, egyre kedvezőbb az államháztartás helyzete és csökken az államadósság, ez kevés, mert például egy holland munkás kétszer annyit állít elő ugyanannyi idő alatt, mint a magyar.
  • A kkv-k versenyképességének erősítését nevezte legfontosabbnak. Riasztó, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel - vélekedett. Itt nagyon fontos feladata van a magyar kormánynak, hiszen ezek a vállalkozások adják a munkahelyek 70%-át. Elemi érdek, hogy ezek a cégek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. A kis és a nagyvállalatok között 3-4-szeres a termelékenységi különbség - mutatott rá.
Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018