eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sárga csekkek a Magyar Posta elektronikus posta központjának (EPK) borítékoló gépe mellett 2012. május 3-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Száműzné a sárga csekkeket a kormány

Számos témát érintett Varga Mihály pénzügyminiszter a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján tartott előadásában.

A versenyképesség sok elemen múlik. Amikor a Nokia bezárta a magyarországi üzemét, akkor sokan elgondolkodtak azon, hogy az olcsó munkaerő nem elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen egy beruházás. Az olcsó munkaerő korának vége - jelentette ki a Portfolio beszámolója szerint, arra utalva, hogy tartósan kétszámjegyű a magyar bérnövekedés.

Beszélt továbbá arról, hogy

  • a készpénzforgalom brutális mértékben növekedett az elmúlt időszakban, ami Varga szerint fontos, hogy csökkenjen, és a "sárga csekkek tűnjenek el". Meg kell jelennie a digitalizáció eszközeinek.
  • A céljuk, hogy csökkentsék az adókat, a közterheket pedig szedjék be. Az adórendszer kapcsán említette, hogy komoly verseny van az országok között, és a magyar kormány a terhek csökkentéséről tudott dönteni az elmúlt időszakban.
  • Nem elég jó a termelékenység. Bár csökken a munkanélküliség, egyre kedvezőbb az államháztartás helyzete és csökken az államadósság, ez kevés, mert például egy holland munkás kétszer annyit állít elő ugyanannyi idő alatt, mint a magyar.
  • A kkv-k versenyképességének erősítését nevezte legfontosabbnak. Riasztó, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel - vélekedett. Itt nagyon fontos feladata van a magyar kormánynak, hiszen ezek a vállalkozások adják a munkahelyek 70%-át. Elemi érdek, hogy ezek a cégek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. A kis és a nagyvállalatok között 3-4-szeres a termelékenységi különbség - mutatott rá.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×