eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Vészesen elavultak a liftek a társasházakban

A magyarországi társasházakban lévő felvonók csaknem fele szorul korszerűsítésre, egy-egy lift felújítása vagy cseréje azonban akár 10-12 millió forintra is rúghat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Felvonó Szövetség elnöke. Kováts Attila szerint a társasházakat célzott hitelekkel kellene segíteni abban, hogy korszerűsítsék ezeket a berendezéseket.

Egyre több az elavult társasházi lift, mivel a lakóközösségeknek nincs pénzük a felújításra, és nagyon sok régi lift van még az országban.

Régi liftek

Kováts Attila, a Magyar Felvonó Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy a régi típusú Ganz MÁVAG svájci licenc alapján gyártott liftekből nagyjából 15-16 ezer épült lakótelepi társasházakban.

"Az utolsó ilyen felvonó 1992 körül épült.

A régi lifteket ugyan az előírásoknak megfelelően karbantartják, de elavultak. Ezeket a lifteket leginkább cserélni kellene, vagy egy Európa szabvány szerint felújítani"

- mondta Kováts Attila. Viszont - tette hozzá, ezt a szabványt nem vezették be Magyarországon, illetve nem alkalmazzák. "Ezeket a felvonókat csak úgy lehet felújítani, ha erre megfelelő anyagi bázist teremtődik valahogy, vagy valami hitelkonstrukcióval, amit a társaságok fel tudnak venni" - hangsúlyozta.

Állami hitelkonstrukció kialakítása

Vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatáshoz hasonló módon kellene segíteni a liftek felújítását a társasházakban - monda a Magyar Felvonó Szövetség elnöke. Kováts Attila ebben látja a lehetőséget, mert a társasházak költségvetése igen csekély ahhoz, hogy egy ilyen felvonót felújítsanak.

"Ez a csere olyan 11 millió forint, attól függ, hogy mekkora felvonókról van szó. Ebben benne van a régi felvonó bontása, és az új beépítése"

- mondta az elnök, aki szerint a magyar liftállomány 40-45 százaléka elavult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×