INFORÁDIÓ 
2019. január 20. vasárnap
Fábián, Sebestyén

nébih

közétkeztetés

konyha

főzés

Győr, 2008. augusztus 27. Egyéni tálcás étkezési rendszert vezettek be az intézményben, miután több mint 420 millió forintos beruházással felújított főzőkonyhát és dolgozói éttermet adtak át a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. MTI Fotó: Győri Károly

Sok főzőkonyha megbukott a Nébih vizsgáján

A közétkeztetésben résztvevő főzőkonyhának csak mintegy 6,6 százaléka kapott jeles minősítést, közel 7 százalékuk viszont megbukott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tesztjén - mondta az InfoRádiónak a hivatal vendéglátás- és étkeztetés-felügyeleti osztályának vezetője.

Több éves felkészülés után 2015 októberében indult a program, amelyben a főző- és a tálalókonyhákat, vagyis közétkeztetésben résztvevő helyszíneket egy egységes szempontrendszer szerint minősítik. Eddig 3450 főzőkonyhát vizsgáltak, és több mint kétszáz helyen kétszer is jártak – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetője.

Zoltai Anna kiemelte: eddig a főzőkonyhák 6,6 százaléka kapott jelest,

7 százalék pedig megbukott a teszten.

A nagyobb kapacitásúak a jobbak, vagyis azok, amelyek nagyobb létszámban látják el a fogyasztókat – tette hozzá.

Azt várták, hogy a strukturális feltételek hiánya miatt lesznek kedvezőtlenek a minősítések, ám azt látni, hogy a hibák kétharmada nem erre, hanem az ott dolgozók ismereteinek a hiányára vezethető vissza – fejtette ki az osztályvezető. Vagyis

sokan még régi receptek alapján főznek.

Zoltan Anna szerint az élelmiszerbiztonsági tudás és az élelmiszer-alapismeretek fejlesztése is szükséges, hiszen nagy változás történt az alapanyagoknál. Széles a választék, ám vannak a termékek között olyanok is, amelyeknek nem lenne helyük a közétkeztetésben. Fontos feladat, hogy a minőségi alapanyagot megkülönböztessék a többitől – tette hozzá.

A Nébih álláspontja ugyanis az, hogy finom, ízleteset főzni jó minőségű alapanyagból lehet – közölte az osztályvezető.

Nyitókép: Győri Károly

Kapcsolódó hang

Zoltai Anna
 


A címlapról ajánljuk

Elhunyt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018