INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

opus global nyrt.

kivásárlás

tőzsde

mátrai erőmű

Megjött az Opus bejelentése

Infostart

Az Opus-csoport kivásárolja az Energetický a Průmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét. A két lépéses tranzakció végén az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erőmű. Az erről szóló bejelentés a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelent meg.

Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikeresen teljesítette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt.

Ma azonban új hír érkezett:az Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig kivásárolja a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból.

A változást az erőmű hosszú távú működési stratégiájára és fejlesztésére vonatkozó eltérő gazdasági elképzelések indokolták.

Első lépés

A közlemény szerint a tranzakció első lépésének zárásakor (a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal jóváhagyását követően) a Status Power Invest Kft. a Mátra Energy Holding Zrt. 85%-os tulajdonosává válik. A Mátrai Erőmű Zrt. a Mészáros Csoport kizárólagos irányítása alá kerül, akként, hogy a Mátra Energy Holding Zrt.

és ezáltal a Mátrai Erőmű Zrt. feletti irányítást teljes körben a Status Power Invest Kft. fogja gyakorolni.

Második lépés

A Status Power Invest Kft. a második lépésben a Mátra Energy Holding Zrt. által kibocsátott részvények 100%-ának tulajdonosa lesz, és ezzel

a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665%-a felett, egyedül, közvetett tulajdonjogot szerez.

Erre a tájékoztatás szerint 2019. június 20. napján kerül sor.

A társaság 2018. február 15-én arról informálta a befektetőket, hogy a Status Power Invest Kft. 55,05%-os üzletrészével megvalósítani kívánt tőkeemelést követően 20%-os közvetett tulajdonosa lesz a Mátrai Erőmű Zrt.-nek. Ehhez képest a fenti tranzakciót és az Opus Global Nyrt. által megvalósítandó alaptőke-emelést követően az Opus Global Nyrt.

első lépésként 34%-os, második lépés eredményeképpen 40%-os közvetett tulajdonosává válik a Mátrai Erőmű Zrt.-nek.

Eltérő elképzelések

"Természetesen az erőmű megvásárlását megelőző átvilágítás során tudomást szereztünk a Mátra tavalyi veszteséges működéséről, azonban ez a veszteség főként egyszeri tételek eredménye volt. Úgy látjuk, hogy az erőmű pénzügyi és tőkehelyzete erős, viszont a technológia, az erőmű és a bányák műszaki állapota rövid és hosszútávon is fejlesztést igényel. Ennek ismeretében döntöttünk az akvizíció mellett" - mondta a Portfolionak Jászai Gellért, az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja.

"Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy másként gondoljuk a vállalat problémáinak kezelését, mint cseh partnereink. Míg ők alapvetően a vállalat reorganizációjában gondolkodtak, addig mi inkább az erőmű és a technológia innovatív fejlesztésével, szükség szerint új blokk építésével akarjuk a hatékonyság növekedését és a munkahelyek megőrzését elérni. Egyértelművé vált, hogy más jövőképben gondokodunk, ezért döntöttünk az EPH csoport tulajdonrészének kivásárlása mellett" - indokolta az Opus-csoport döntését Jászai Gellért.

Az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja korábban az InfoRádióban beszélt a társaság terveiről, köztük ezekről a tranzakciókról.

Kapcsolódó hang

180326 GAZ1 1618 Opus kivásárol ÖF SI
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018