INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

opus global nyrt.

konzum nyrt.

jászai gellért

aréna

inforádió

Tőzsdére mennek a Mészáros-csoport termelő és ipari vállalatai

Újabb cikkünk a témában:

Jelentős, mintegy 60-75 milliárd forintra tehető tőkeemelést hajt végre az Opus Global Nyrt. - mondta az InfoRádiónak a Konzum elnök-vezérigazgatója. Jászai Gellért hozzátette, a terveik szerint június 31-ig zárnák le a tranzakciókat.

Az Opus Global igazgatósága február 14-én döntött arról, hogy a közeljövőben - ez várhatóan a következő négy hónapot jelenti - a főrészvényes több vagyonelemmel is megemeli az Opus Global tőkéjét. Június 30-ig összesen hat, egymástól időben eltérő tranzakciót valósítanak meg.

"Ez egy nagyon jelentős tranzakciósorozat lesz, amelynek résztvevői a Mészáros-csoport privát részének zászlóshajói lesznek. Azok a termelő- és ipari vállalatok, amelyek egyébként elég jól reprezentálják a magyar gazdaság húzóágazatait is" - mondta Jászai Gellért az InfoRádiónak.

A Konzum elnök-vezérigazgatója elmondta: "a Mészáros-csoport privát részét jelentő cégek jelenleg a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Kft. alatt találhatók. Ezen társaságok a fő, vagyis az építőipari tevékenységükkel kerülnek be az Opus Globalba. Ezt megelőzi a Mészáros-csoport egyfajta átszervezése: a ma még a fent említett két cég alatt lévő érdekeltségek egy holdingba fognak szerveződni, és ez a holding fogja tőkeként beemelni az Opus Globalba ezeket a részesedéseket".

A csoport két fő építőipari cége a Mészáros és Mészáros Kft. - mélyépítés -, és az R-Kord Építőipari Kft. - vasútépítés -, mindkettőnek az 51 százalékos üzletrésze kerül nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global Nyrt. tulajdonába.

  • A profiltisztítást követően a tranzakcióban érintett két cég kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységeit tartja meg, illetve erősíti a jövőben.
  • Az Opus Global a társaságokban azok átszervezését követően szerez többségi tulajdont.

"Apportálásra kerülő vagyonelem lesz még a visontai búzakeményítő-gyár, ami most készül el és hamarosan indul a próbaüzeme. A tőkeemelés-sorozat része lesz a Kall Ingredients izocukorgyár - ezt pár hónapja adták át -, valamint a két legfrissebb befektetés, a Mátrai Erőmű - ennek tulajdonosváltását a napokban hagyta jóvá -, és a Geosol Kft., amelyik a hulladékkezelés területén piacvezető Magyarországon" - mondta a Konzum elnök-vezérigazgatója.

A tőkeemelés értékéről egyelőre becsléseik vannak. "Mivel a tőkeemelés apporttal történik, ezért először egy nagyon alapos nemzetközi szakértői értékelés készül, utána pedig könyvvizsgáló auditálja a számokat. A körülbelüli becslés 60-70 milliárd forint közötti összeg" - mondta Jászai Gellért.

A Jászai Gellérttel készült Aréna este hatkor hallgatható meg az InfoRádióban, illetve este héttől megnézhető az InfoRádió YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó hang

Jászai Gellért a Mészáros-csoport termelő és ipari vállalatainak tőzsdére meneteléről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018