eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fotómontázs a tranzakciós adóval és a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Felrobbant a magyar bankkártyabomba

A hazai elektronikus pénzforgalom néhány év leforgása alatt robbanásszerű fejlődésen ment keresztül: a bolti fizetések kétharmadánál érintjük a kártyánkat, már csak alig több pénzt veszünk fel róluk, mint amennyit költünk velük, és 2010 óta 50 ezerrel több helyen fogadják el a plasztikokat.

A Portfolio összeszedett néhány érdekességet a hazai bankkártyapiacról, és ebből kiderül, robbanásszerű fejlődés történt az elmúlt hét évben:

  • 2010 óta több mint háromszorosára emelkedett a bankkártyás fizetési forgalom értéket és darabszámot tekintve is.
  • Az online bankkártyás fizetések értéke hét év alatt közel kilencszeresére nőtt.
  • A kártyás készpénzfelvételek értéke csak 1,3-szorosára emelkedett.
  • 2010-ben még sokan csak a készpénzhez jutás egy kényelmes módjaként tekinthettek a bankkártyákra, hiszen 3,5-szer több készpénzt vettünk fel a plasztikokról, mint amennyit költöttünk velük. Ez az arány 2017 végén már csak 1,4-szeres volt.
  • Az elmúlt hét évben 50 ezer fizikai kereskedőnél kötötték be a kártyaelfogadó terminálokat, így 2017 végére a kb. 220 ezer pénztárgépből 136 ezer mellett volt ott a terminál.
  • A fióki készpénzfelvétel nagyságrendileg ugyanakkora értéket tesz ki, mint amennyit ATM-en keresztül veszünk fel.
  • A bankkártyás fizetésekben 2013-ig még egyetlen érintéses tranzakció sem szerepelt az MNB statisztikájában, mára a kártyás bolti mobilfizetések kétharmada érintéses úton zajlik darabszám szerint. Az érték szerinti összehasonlításban már kisebb részarány (55%) jut ezeknek a tranzakcióknak.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×