eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Másfél órás vizsgán méri föl a felnőttek tudását a KSH

Másfél órás vizsgán méri föl a felnőttek tudását a KSH

Április 30-ig zajlik Magyarországon a felnőtt lakosság kompetenciafelmérése. A kérdezőbiztosok 6 ezer, statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják meg.

„A kérdezőbiztosok szövegértési, értelmi olvasási, matematikai és IT-problémamegoldó-képességeit mérik fel azoknak, akiket felkeresnek” – mondta az InfoRádiónak Lukácsné Szabó Gerda, a KSH oktatási, kulturális és időfelhasználás-statisztikai osztályának osztályvezetője. A kérdéseket számítógépen vagy papíron válaszolhatják meg a megkérdezettek. „Az a cél, hogy összesen 6000 ilyen méréshez jussunk hozzá” – tette hozzá Lukácsné Szabó Gerda.

A vizsgálatba bekerült személyeket tudományosan megalapozott statisztikai módszerekkel választották ki véletlenszerűen – hangsúlyozta a KSH osztályvezetője.

A kérdezőbiztosok április 30-ig kereshetik fel az alanyokat, akiknek másfél-két órájuk lesz kitölteni a kérdőívet.

A kutatás az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) egy nemzetközi vizsgálatának része, a magyarországi felmérés a harmadik ütembe kapcsolódott be – tájékoztatott a szakértő. Az eredményeket várhatóan 2019-ben hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×