eur:
394.8
usd:
371.27
bux:
65567.52
2024. április 16. kedd Csongor
Új, biztonságosabb módszerrel lehet itthon is pénzt felvenni automatából

Új, biztonságosabb módszerrel lehet itthon is pénzt felvenni automatából

Magyarországra is megérkeztek az érintésmentes ATM-ek, melyekből akár mobiltárcával is fel lehet venni pénzt. Egyelőre néhányat tesztel belőle egy bankautomatákat üzemeltető cég.

A több mint 400 ATM-et üzemeltető bankfüggetlen szolgáltató, az Euronet kísérletezik az itthon úttörőnek számító technológia bevezetésével. Az érintéssel történő készpénzfelvételt néhány ATM-nél már tesztelik, de folyamatosan terjesztik ki az egész hálózatra.

Az egyelőre kevés, hogy maga a kártya alkalmas érintéses fizetésre, a kibocsátó banknak engedélyeznie kell az érintéses készpénzfelvételi funkciót. Ha ez nem működik, akkor hagyományos, bedugós módszerrel is lehet használni az automatát.

A Pénzcentrum beszélt egy banki forrással is, aki elmondta, hogy a technológia évek óta rendelkezésre áll, így nem lenne meglepő, ha a pénzintézetek is hamarosan előállnának bevezetésével. 

Az érintéses készpénzfelvétel biztonsági előnye, hogy mivel nem kell bedugni a plasztikot az automatába, egy csalók által odahelyezett masina segítségével sem lehet a kártyát mozgás közben lemásolni. Gyorsabb is így a művelet, a kényelmi szint külföldi példák szerint pedig azért magasabb, mert egy mobiltárca segítségével akkor is fel tudunk venni pénzt az ATM-ből, ha épp nincs kéznél a bankkártyánk.

Hiába használhatjuk legtöbbször érintéses fizetésre a bankkártyánkat ötezer forintig PIN-kód nélkül, kártyatársasági előírás szerint készpénzfelvételnél ez a szabály nem érvényes, a kódunkra tehát összegtől függetlenül szükségünk van, ha az automatát használni szeretnénk.

Érintéses technológiát egyébként már több országban, például Horvátországban, Szerbiában, az Egyesült Államokban és Angliában is használnak ATM-eken, de itthon egészen eddig nem találkozhattunk velük.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×