INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

gazdaság

uniós forrás

közép-magyarország

budapest

Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia

Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia

A Közép-Magyarország régióhoz alig került uniós forrás, miközben számos része igényelne támogatást a felzárkóztatásra. Budapest fejlettsége miatt azonban ezek a területek is gazdagnak számítanak.

Hosszú évek óta az a tendencia, hogy a Közép-Magyarország régió ténylegesen kárvallottja a 2014-2020-as időszaknak – de a korábbi éveknek is – az uniós finanszírozás tekintetében - mondta Krisán László, a Kavosz Zrt. igazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádiónak. 

Hozzátette, hogy

a 9600 milliárd forintos teljes keretből összesen 290 milliárd forint jutott a Közép-Magyarország régióra. 

„Az indoklást még értem is: Budapest és vonzáskörzete az a terület, ami az unióban egy fejlett város és fejlett agglomeráció státuszát képviseli. Csak más uniós országokban, ahol sokkal homogénebb az eloszlása a jövedelmeknek, ez akkora károkat nem okoz” – mondta Krisán László az uniós források eloszlásáról, majd hozzátette, hogy emiatt Budapest és a régió lecsúszóágba került az elmúlt években. 

Hozzátette, a többi régió, mint például a Közép-Dunántúl komoly fellendülésen esett át, a visegrádi országokkal összehasonítva a Közép-Magyarország régió pedig stagnáló állapotba került. A régiós határokat a NUTS 2 tárgyalások keretein belül újra és újra felülvizsgálják. 

„Egy évvel korábban beadtak egy régiós határokra vonatkozó módosítási javaslatcsomagot az unió felé, és ebben

nagyon világosan meg fognak változni a régiós határok, és akkor Budapest önálló tud lenni” 

– tette hozzá, miszerint a főváros leválasztása lenne megoldás arra, hogy a régióhoz tartozó, leszakadt önkormányzatok forráshoz juthassanak. 

Kapcsolódó hang

Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018