eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia

Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia

A Közép-Magyarország régióhoz alig került uniós forrás, miközben számos része igényelne támogatást a felzárkóztatásra. Budapest fejlettsége miatt azonban ezek a területek is gazdagnak számítanak.

Hosszú évek óta az a tendencia, hogy a Közép-Magyarország régió ténylegesen kárvallottja a 2014-2020-as időszaknak – de a korábbi éveknek is – az uniós finanszírozás tekintetében - mondta Krisán László, a Kavosz Zrt. igazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádiónak. 

Hozzátette, hogy

a 9600 milliárd forintos teljes keretből összesen 290 milliárd forint jutott a Közép-Magyarország régióra. 

„Az indoklást még értem is: Budapest és vonzáskörzete az a terület, ami az unióban egy fejlett város és fejlett agglomeráció státuszát képviseli. Csak más uniós országokban, ahol sokkal homogénebb az eloszlása a jövedelmeknek, ez akkora károkat nem okoz” – mondta Krisán László az uniós források eloszlásáról, majd hozzátette, hogy emiatt Budapest és a régió lecsúszóágba került az elmúlt években. 

Hozzátette, a többi régió, mint például a Közép-Dunántúl komoly fellendülésen esett át, a visegrádi országokkal összehasonítva a Közép-Magyarország régió pedig stagnáló állapotba került. A régiós határokat a NUTS 2 tárgyalások keretein belül újra és újra felülvizsgálják. 

„Egy évvel korábban beadtak egy régiós határokra vonatkozó módosítási javaslatcsomagot az unió felé, és ebben

nagyon világosan meg fognak változni a régiós határok, és akkor Budapest önálló tud lenni” 

– tette hozzá, miszerint a főváros leválasztása lenne megoldás arra, hogy a régióhoz tartozó, leszakadt önkormányzatok forráshoz juthassanak. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×