eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem egyszerű a közös képviselő leváltása

Nem egyszerű a közös képviselő leváltása

Rendkívüli közgyűlésen vagy az éves beszámoló elfogadásakor van lehetőség arra, hogy leváltsa egy-egy a lakóközösség a közös képviselőt, amennyiben nem elégedett a munkájával – mondta az InfoRádiónak a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke. Farkas Tamás hozzátette: amennyiben a lakók vitatják egy-egy felújítás összegszerűségét, akkor ennek szakértői felülvizsgálatát a lakók által választott számvizsgáló kezdeményezheti.

A tulajdonosi közösségnek megfelelő bizonyítékokra van szüksége ahhoz, hogy a közös képviselőt visszahívjon és leváltson. Főleg, ha vállalkozásszerűen, külső személyként látja el a feladatát – hívta fel a figyelmet a szakértő. A lakók általában arra hivatkoznak, hogy nem készült el a beszámoló időben, nem áll olyan módon a közösség szolgálatára, ahogy azt a törvény előírja.

A közös képviselő által elvégeztetett munkák túlárazottságát egy számvizsgáló bizottság állapíthatja meg, melynek tagjait a lakók közül kell választani. Az ilyen esetet nagyon alaposan meg kell vizsgálni, érdemes bekérni a szükséges dokumentumokat – szerződést, ajánlatot, számlát –, illetve fel lehet kérni egy árszakértőt is a munka tényleges értékének megállapítására – hangsúlyozta Farkas Tamás.

A számvizsgáló bizottság felállítása 25 lakás felett kötelező, annál kisebb társasház esetében egy tulajdonos kijelölése is elegendő a jogszabályok szerint. A vizsgálat eredménye adhat jogalapot a közös képviselő felmentésére. A bizottság kezdeményezheti egy napirendi pont felvételét, mely a képviselő visszahívását és tevékenységének felülvizsgálatát célozza. Megoldás lehet továbbá, ha a tulajdonosok 10 százalékának javaslatára közgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjében szerepel a közös képviselő felmentése.

Mindkét esetben lehetőség van új – megnevezett – jelölt megválasztására javaslatot tenni, vagy 3 hónapon belül összehívnak külön erre a célra egy újabb közgyűlést – magyarázta a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×