INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

közös képviselő

társasház

leváltás

Nem egyszerű a közös képviselő leváltása

Infostart

Rendkívüli közgyűlésen vagy az éves beszámoló elfogadásakor van lehetőség arra, hogy leváltsa egy-egy a lakóközösség a közös képviselőt, amennyiben nem elégedett a munkájával – mondta az InfoRádiónak a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke. Farkas Tamás hozzátette: amennyiben a lakók vitatják egy-egy felújítás összegszerűségét, akkor ennek szakértői felülvizsgálatát a lakók által választott számvizsgáló kezdeményezheti.

A tulajdonosi közösségnek megfelelő bizonyítékokra van szüksége ahhoz, hogy a közös képviselőt visszahívjon és leváltson. Főleg, ha vállalkozásszerűen, külső személyként látja el a feladatát – hívta fel a figyelmet a szakértő. A lakók általában arra hivatkoznak, hogy nem készült el a beszámoló időben, nem áll olyan módon a közösség szolgálatára, ahogy azt a törvény előírja.

A közös képviselő által elvégeztetett munkák túlárazottságát egy számvizsgáló bizottság állapíthatja meg, melynek tagjait a lakók közül kell választani. Az ilyen esetet nagyon alaposan meg kell vizsgálni, érdemes bekérni a szükséges dokumentumokat – szerződést, ajánlatot, számlát –, illetve fel lehet kérni egy árszakértőt is a munka tényleges értékének megállapítására – hangsúlyozta Farkas Tamás.

A számvizsgáló bizottság felállítása 25 lakás felett kötelező, annál kisebb társasház esetében egy tulajdonos kijelölése is elegendő a jogszabályok szerint. A vizsgálat eredménye adhat jogalapot a közös képviselő felmentésére. A bizottság kezdeményezheti egy napirendi pont felvételét, mely a képviselő visszahívását és tevékenységének felülvizsgálatát célozza. Megoldás lehet továbbá, ha a tulajdonosok 10 százalékának javaslatára közgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjében szerepel a közös képviselő felmentése.

Mindkét esetben lehetőség van új – megnevezett – jelölt megválasztására javaslatot tenni, vagy 3 hónapon belül összehívnak külön erre a célra egy újabb közgyűlést – magyarázta a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke.

Kapcsolódó hang

Nem egyszerű a közös képviselő leváltása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018