eur:
390.81
usd:
364.69
bux:
68346.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nem jár vissza az államosított magán-nyugdíjpénztári befizetés

Nem jár vissza az államosított magán-nyugdíjpénztári befizetés

Az állam szerint a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári befizetések névre szólóan történő kifizetése jogilag nem értelmezhető, így a felhalmozott 2826,1 milliárdnyi összeg fölött továbbra is az állam rendelkezhet.

Korózs Lajos szocialista képviselő kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal kapcsolatban. A kérdés apropója, hogy Magyar Nemzeti Banknak a legutóbbi adatok alapján az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered - írja a 24.hu.

Korózs azt kérdezte Vargától, hogy:

  • Azért tartja nyilván a jegybanki statisztika ezt az adatot, mert majd egyszer az érintettek jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre?
  • Ezzel ismeri el az állam, hogy tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben?
  • Miért szerepel a Magyar Nemzeti Bank államháztartás pénzügyi vagyona és vagyonváltozás összetevői című kiadványában a Kötelezettségek/Egyéb tartozások/ebből: nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás című soron 2826 milliárd forint?

A válasz Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkártól érkezett a nemzetgazdasági miniszter nevében, és lényege, hogy szó sincs arról, amit Korózs feltételezett, csupán könyveléstechnikai okokból tartják nyilván az összeget.

A magyarázat szerint a magánnyugdíj-pénztári tagságot megszüntető, a felosztó-kirovó jellegű, társadalombiztosítási rendszerbe átlépők a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot. A magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn. Az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag. Az átlépők a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a teljes összegű nyugellátásukat meg fogják tehát kapni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×