eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Drámai változások a magyar húspiacon a madárinfluenza miatt

Drámai változások a magyar húspiacon a madárinfluenza miatt

Világpiaci folyamatok és a csökkentett áfa miatt kiugróan növekvő fogyasztással magyarázható, hogy nőtt az év első hét hónapjában a baromfihús behozatala – közölte Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke.

Hétfőn a Világgazdaság írta meg, hogy a magyar baromfihús exportja csökkent a húsimport viszont 84 százalékkal 42 ezer tonnára bővült.

Bárány László az InfoRádiónak azt mondta, hogy a csirkemellfilé keresletének növekedése két okra vezethető vissza. Egyrészt a korábban nyilvánosságra került húsbotrányok miatt az Európai Unió szigorította a Brazíliából származó csirkehús-behozatalt. Másrészt a tavalyhoz képest több mint 25 százalékkal növekedett a csirkemellfilé-fogyasztás Magyarországon.

A tíz évvel ezelőtti madárinfluenza-pánik hatására annak idején nagyon visszaesett a csirkehús iránti kereslet, majd ezt nagyarányú árcsökkenés követte – emlékeztetett a szakértő. „Ma már az emberek tisztában vannak azzal, hogy a madárinfluenza baromfibetegség” – tette hozzá. Így a magyar csirkeágazatban idén is 7-8 százalékos növekedés várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×