eur:
393.75
usd:
369.28
bux:
65681.32
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Miért drágul a dízel?

Miért drágul a dízel?

A csökkenő készletek és a globális kereskedelemben kiemelkedő áruszállítói ágazat bővülése miatt nő a dízel ára - közölte az InfoRádióban az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás hozzátette: a dízellel közel azonos olajszármazékokat fűtéshez is használják és Amerikában hideg telet várnak, ami szintén felértékeli a nyersanyagfajtát.

Nagyon erős a dízel és az úgynevezett desztinátumok iránti kereslet – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

„A becslések szerint a harmadik negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a globális kereskedelem volumene, ami magával húzza a dízel és az egyéb desztinátumok keresletét, hiszen a kamionok, a hajók és a repülők ezekkel üzemelnek.”

Pletser Tamás hozzátette, a régióban is erősödik a dízel iránti kereslet, ami a GDP-növekedésnek és az ebből következő szállítási volumenbővülésnek köszönhető.

„A következő néhány negyedévben ez a folyamat folytatódni fog, ugyanis a növekedés elsősorban a szállításban jelentkezik, ami dízelalapú. A személygépkocsiknál ugyan elindult a dízelüzem visszaszorulása, de a hatása még marginális az összes dízelkeresletre.”

Ha Magyarországon és a régióban megmarad a GDP-növekedés, a dízel iránti kereslet tovább erősödhet, ennek köszönhetően a benzin és a dízel közötti árkülönbség tovább nőhet – vélekedett az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás hozzátette, a kínálati oldalon az látszik, a dízelkészletek globálisan is csökkennek.

„Jól látszik, hogy a hurrikánokat követően a dízelüzemanyagok készletei a sokéves átlag alá csökkentek, ami az árrés kitágulásához vezetett. Ez azt jelenti, hogy a dízel, illetve a nyersolaj közötti árkülönbség rekordmagasságra emelkedett és ez hajtja föl a benzinkutakon a dízelüzemanyag árát.”

Az árrés tovább erősödhet, ami ahhoz vezethet, hogy a dízel- és a benzinár közötti különbség tovább nőhet a dízel kárára – mondta Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×