INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

dízel

ár

elemző

üzemanyag

Miért drágul a dízel?

Miért drágul a dízel?

Infostart / InfoRádió

A csökkenő készletek és a globális kereskedelemben kiemelkedő áruszállítói ágazat bővülése miatt nő a dízel ára - közölte az InfoRádióban az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás hozzátette: a dízellel közel azonos olajszármazékokat fűtéshez is használják és Amerikában hideg telet várnak, ami szintén felértékeli a nyersanyagfajtát.

Nagyon erős a dízel és az úgynevezett desztinátumok iránti kereslet – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

„A becslések szerint a harmadik negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a globális kereskedelem volumene, ami magával húzza a dízel és az egyéb desztinátumok keresletét, hiszen a kamionok, a hajók és a repülők ezekkel üzemelnek.”

Pletser Tamás hozzátette, a régióban is erősödik a dízel iránti kereslet, ami a GDP-növekedésnek és az ebből következő szállítási volumenbővülésnek köszönhető.

„A következő néhány negyedévben ez a folyamat folytatódni fog, ugyanis a növekedés elsősorban a szállításban jelentkezik, ami dízelalapú. A személygépkocsiknál ugyan elindult a dízelüzem visszaszorulása, de a hatása még marginális az összes dízelkeresletre.”

Ha Magyarországon és a régióban megmarad a GDP-növekedés, a dízel iránti kereslet tovább erősödhet, ennek köszönhetően a benzin és a dízel közötti árkülönbség tovább nőhet – vélekedett az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás hozzátette, a kínálati oldalon az látszik, a dízelkészletek globálisan is csökkennek.

„Jól látszik, hogy a hurrikánokat követően a dízelüzemanyagok készletei a sokéves átlag alá csökkentek, ami az árrés kitágulásához vezetett. Ez azt jelenti, hogy a dízel, illetve a nyersolaj közötti árkülönbség rekordmagasságra emelkedett és ez hajtja föl a benzinkutakon a dízelüzemanyag árát.”

Az árrés tovább erősödhet, ami ahhoz vezethet, hogy a dízel- és a benzinár közötti különbség tovább nőhet a dízel kárára – mondta Pletser Tamás.

Kapcsolódó hang

Miért drágul a dízel?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018