eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Új bankkártyás szabályok jönnek

Új bankkártyás szabályok jönnek

A bankkártya-használóknak kedvező változásokról dönthet a parlament: olcsóbb lehet a kártyák letiltásának a díja, és lopás esetén minden költség a bankot terhelné.

A kártyapótlás díja legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költség lehet – írják elő abban a módosítási javaslatban, amelyet már benyújtottak a parlamenthez. Nagyobb összeg tehát nem hárítható át az ügyfélre. A bankok többsége most bünteti a kártya letiltását.

A jelenlegi előírások szerint a tiltást megelőzően 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt. A jövőben ez alól is mentesülhet a kártyabirtokos, ha a lopást a használat előtt nem észlelhette, a bank hibázott vagy nem biztosította megfelelően a letiltás lehetőségét - írja az azenpenzem.hu.

Azt már eddig is tartalmazta a jogszabály, hogy a bank visel minden kárt, ha a visszaélés „információtechnológiai eszköz vagy távközlési eszköz használatával” történt, ilyenkor a banknak kell bebizonyítania, ha ügyfele súlyosan gondatlan volt. Mindehhez a javaslat szerint bekerül a törvénybe, ha a kedvezményezett vagy annak pénzforgalmi szolgáltatója nem fogadja el az erős ügyfél-hitelesítést, meg kell térítenie a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának okozott kárt.

Kedvező változás jöhet a zárolási szabályok terén is, mert a módosítás kimondja, hogy amikor a fizetési megbízás pontos összege a fizető fél általi jóváhagyás időpontjában még nem ismert (nem tudni például, hány napig marad a szállodában, és mit fogyaszt), a pénzforgalmi szolgáltató csak abban az esetben foglalhat le pénzt, ha a fizető fél jóváhagyta a zárolás pontos összegét. Előírják továbbá, hogy a zárolást a tényleges fizetést követően haladéktalanul fel kell oldani.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×