eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kivonulhat a Tesco Magyarországról

Kivonulhat a Tesco Magyarországról

Kivonulhat a Tesco Magyarországról, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket.

Az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem – értesült a Magyar Idők londoni forrásból.

A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett - közölte később cáfolatként a Tesco-Global Áruházak Zrt.

A keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében is nyilvánvaló a multinál, ezért a lengyelországi Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció vezetésével októberben a Tesco prágai központja előtt tartanak demonstrációt a dolgozók - írja a Magyar Idők.

Megelégelte a Tesco londoni anyavállalata a magyarországi, illetve korábban például a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait. A multicég globális történetében eddig példátlan hazai sztrájkhelyzet az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségtervük szerint nem teszi lehetővé, hogy a jelenlegi forgalom mellett több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre.

Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat központjában, hogy amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018. március után – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment egyik, neve elhallgatását kérő tagjától.

A lap forrása közölte, egyáltalán nem szerepel a száraz számokra épülő üzleti tervben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt, hiszen éppen a régiós szinten folyamatban lévő, hazánkban például 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás is a céges költségek optimalizálását célozza.

A gazdálkodási fordulat a Tescónál 2014-ben nyilvánosságra került könyvelési csalás után következett be, ami a mintegy 235 millió fontnyi büntetés mellett jelentős veszteséget okozott az anyacégnek. Emlékezetes, miután kiderült, hogy a Tesco előzetesen túlbecsülte három évvel ezelőtti, nagy-britanniai eredményeit, a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság vette kézbe az ügyet.

A botrány utáni évben több mint ötven veszteséges angliai üzletet bezártak és törölték további 49, korábban tervbe vett áruház felépítését a szigetországban, illetve többek között eladták a dél-koreai üzlethálózatot.

Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket. – Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.

A magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. Önkéntes pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak. A Tesco hamarabb dönthet a kivonulás mellett, amiről már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel – fogalmazott informátorunk.

Márpedig a munkavállalók követelései nem változnak. Hazánkban ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco megbízott vezetői és a szakszervezetek; a leginkább vitatott kérdés, a létszámhiány azonban úgy tűnik, áthidalhatatlan szakadékot képez a felek között.

A vállalat – központi utasításra – azt az álláspontot képviseli, hogy a boltjaiban elegendő kiszolgálói létszám áll a vásárlók rendelkezésére, miközben a vevők több helyütt tapasztalják a szakképzett munkaerő hiányát a forgalmasabb hipermarketekben is.

A Tesco Europa lengyelországi egységeiben sem csitul a munkavállalók tiltakozása. A Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció Solidarnosc Tesco elnevezésű tagszervezete október 17-én régiós tüntetést tart a vállalat prágai központjánál, melyre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták.

– Felkértek, hogy vegyünk részt a Tesco magyar, cseh, lengyel és szlovák egységeiben tömeges létszámleépítéssel járó racionalizálási szabályzat elleni megmozdulásban. Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat – jelentette ki lapunknak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×