eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Durva szankciók fenyegetnek

Durva szankciók fenyegetnek

Szeptember 30-ig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvénynek megfelelően a cégek többségének új belső szabályzatot kell készítenie. Van olyan felügyeleti szerv azonban, amelyik még nem tette közzé a részletszabályokat, így a könyvelők, az adótanácsadók és az ingatlanközvetítők esetében csúszik ez a határidő - mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor, az RSM adómenedzsere.

Szeptember 30-ig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni új törvénynek megfelelően számos cégnek új belső szabályzatot kell készítenie. Fajcsák Gábor, az RSM adómenedzsere közölte: a bankok, biztosítók, befektetési szolgáltatók, könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők mellett kötelező feladataik vannak többek között az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzőknek, a játékkaszinót, kártyatermet működtetőknek, az ügyvédeknek vagy például az árukereskedőknek is, amennyiben 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzt fogadnak el.

A szolgáltatóknak ellenőrizniük kell az ügyfél, illetve képviselője személyazonosságát, értékelniük kell az ügyféllel kapcsolatos kockázatokat, azok elkerülésének, csökkentésének leghatékonyabb módszereit, és az adatokat haladéktalanul továbbítaniuk kell az erre a célra létrehozott központi nyilvántartásba. Az ügyfél-átvilágítás során rögzített adatokat nyolc évig meg kell őrizniük.

A szolgáltatóknak szeptember 30-ig módosítaniuk kell a pénzmosás megelőzését biztosító belső szabályzatukat az új előírásoknak megfelelően, ami tekintettel az elvégzendő módosítások mennyiségére, valamint a szabályozás komplexitására, nem kis feladat – közölte a szakember. A módosítások elvégzéséről a felügyeletet ellátó szervet írásban tájékoztatni kell.

Kifejtette: a törvény alapján a felügyeletet ellátó szervek a belső szabályzat kidolgozásához kötelesek egy kötelező érvényű útmutatót kiadni, ám ezt a könyvelőket, adótanácsadókat, illetve az ingatlanszakértőket is felügyelő NAV és a nemzetgazdasági tárca ennek nem tett eleget. Így három nappal a határidő előtt kiadtak egy tájékoztatót, amelyben közlik, hogy ezen érintettek

felmentést kapnak a szeptember végi határidő alól.

Fajcsák Gábor hozzátette: új határidőt nem tettek közzé, csak arról tájékoztattak, hogy a rendelet kiadása után készítsék el a szolgáltatók a szabályzatukat és küldjék el a felügyeleti szerv felé.

Az RSM adómenedzsere a cég honlapján azt is közölte, hogy a már meglévő üzleti kapcsolatok esetében 2019. június 26-ig kell elvégezni az új szabályozás szerinti ügyfél-átvilágítási kötelezettséget. Az már most előre látható, hogy ezzel az új szabályozás komoly terhet rak a szolgáltatókra, hiszen egy több ezres, vagy a pénzügyi szolgáltatóknál akár több százezres ügyfélkör esetében a már meglévő üzleti kapcsolatok felülvizsgálata nehezen megvalósítható, és jelentős többleterőforrást igényel.

A felügyeletet gyakorló szerv által alkalmazható szankciók jelentősen szigorodtak. A felügyeleti szerv a pénzügyi szolgáltatók esetében jogsértés esetén, annak megszüntetéséig a tevékenység folytatásához az engedélyt felfüggeszti, míg a könyvviteli, adótanácsadási szolgáltatást végzők esetében a felügyeleti szerv kezdeményezi a nyilvántartásból való törlést. Emellett kezdeményezi a szolgáltató vezetője felelősségének megállapítását, vezetői jogkörének felfüggesztését, megszüntetését, továbbá bírság ot szabhat ki.

A bírság maximuma rendkívüli mértékben megemelkedett:

pénzügyi szolgáltatók esetében 500 millió forintról az éves bevétel 10 százalékáig, maximum 2 milliárd forintig, könyvviteli vagy adótanácsadási feladatot végzők esetében a korábbi 20 millió forintról 400 millió forintra. A bírság minimális összege egyébként 400 ezer, illetve 100 ezer forint a szolgáltatótól függően.

A bírság kiszabással kapcsolatban aggodalomra adhat okot, hogy a felügyeleti szerv teljesen szabadon dönt például a 100 ezer és 400 millió forint közötti intervallumban a bírság összegéről. Mindenféle egyéb iránymutatás nélkül olyan általános és/vagy szubjektív szempontok alapján, mint a jogsértés súlyossága, szándékos vagy gondatlan magatartás, a jogsértés szolgáltatóra vagy ügyfeleire gyakorolt hatása, a jogsértés időtartama – közölte Fajcsák Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×