INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

pénzmosás

szabályzat

bank

könyvelő

adótanácsadó

rsm

Durva szankciók fenyegetnek

Durva szankciók fenyegetnek

Infostart

Szeptember 30-ig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvénynek megfelelően a cégek többségének új belső szabályzatot kell készítenie. Van olyan felügyeleti szerv azonban, amelyik még nem tette közzé a részletszabályokat, így a könyvelők, az adótanácsadók és az ingatlanközvetítők esetében csúszik ez a határidő - mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor, az RSM adómenedzsere.

Szeptember 30-ig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni új törvénynek megfelelően számos cégnek új belső szabályzatot kell készítenie. Fajcsák Gábor, az RSM adómenedzsere közölte: a bankok, biztosítók, befektetési szolgáltatók, könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők mellett kötelező feladataik vannak többek között az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzőknek, a játékkaszinót, kártyatermet működtetőknek, az ügyvédeknek vagy például az árukereskedőknek is, amennyiben 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzt fogadnak el.

A szolgáltatóknak ellenőrizniük kell az ügyfél, illetve képviselője személyazonosságát, értékelniük kell az ügyféllel kapcsolatos kockázatokat, azok elkerülésének, csökkentésének leghatékonyabb módszereit, és az adatokat haladéktalanul továbbítaniuk kell az erre a célra létrehozott központi nyilvántartásba. Az ügyfél-átvilágítás során rögzített adatokat nyolc évig meg kell őrizniük.

A szolgáltatóknak szeptember 30-ig módosítaniuk kell a pénzmosás megelőzését biztosító belső szabályzatukat az új előírásoknak megfelelően, ami tekintettel az elvégzendő módosítások mennyiségére, valamint a szabályozás komplexitására, nem kis feladat – közölte a szakember. A módosítások elvégzéséről a felügyeletet ellátó szervet írásban tájékoztatni kell.

Kifejtette: a törvény alapján a felügyeletet ellátó szervek a belső szabályzat kidolgozásához kötelesek egy kötelező érvényű útmutatót kiadni, ám ezt a könyvelőket, adótanácsadókat, illetve az ingatlanszakértőket is felügyelő NAV és a nemzetgazdasági tárca ennek nem tett eleget. Így három nappal a határidő előtt kiadtak egy tájékoztatót, amelyben közlik, hogy ezen érintettek

felmentést kapnak a szeptember végi határidő alól.

Fajcsák Gábor hozzátette: új határidőt nem tettek közzé, csak arról tájékoztattak, hogy a rendelet kiadása után készítsék el a szolgáltatók a szabályzatukat és küldjék el a felügyeleti szerv felé.

Az RSM adómenedzsere a cég honlapján azt is közölte, hogy a már meglévő üzleti kapcsolatok esetében 2019. június 26-ig kell elvégezni az új szabályozás szerinti ügyfél-átvilágítási kötelezettséget. Az már most előre látható, hogy ezzel az új szabályozás komoly terhet rak a szolgáltatókra, hiszen egy több ezres, vagy a pénzügyi szolgáltatóknál akár több százezres ügyfélkör esetében a már meglévő üzleti kapcsolatok felülvizsgálata nehezen megvalósítható, és jelentős többleterőforrást igényel.

A felügyeletet gyakorló szerv által alkalmazható szankciók jelentősen szigorodtak. A felügyeleti szerv a pénzügyi szolgáltatók esetében jogsértés esetén, annak megszüntetéséig a tevékenység folytatásához az engedélyt felfüggeszti, míg a könyvviteli, adótanácsadási szolgáltatást végzők esetében a felügyeleti szerv kezdeményezi a nyilvántartásból való törlést. Emellett kezdeményezi a szolgáltató vezetője felelősségének megállapítását, vezetői jogkörének felfüggesztését, megszüntetését, továbbá bírság ot szabhat ki.

A bírság maximuma rendkívüli mértékben megemelkedett:

pénzügyi szolgáltatók esetében 500 millió forintról az éves bevétel 10 százalékáig, maximum 2 milliárd forintig, könyvviteli vagy adótanácsadási feladatot végzők esetében a korábbi 20 millió forintról 400 millió forintra. A bírság minimális összege egyébként 400 ezer, illetve 100 ezer forint a szolgáltatótól függően.

A bírság kiszabással kapcsolatban aggodalomra adhat okot, hogy a felügyeleti szerv teljesen szabadon dönt például a 100 ezer és 400 millió forint közötti intervallumban a bírság összegéről. Mindenféle egyéb iránymutatás nélkül olyan általános és/vagy szubjektív szempontok alapján, mint a jogsértés súlyossága, szándékos vagy gondatlan magatartás, a jogsértés szolgáltatóra vagy ügyfeleire gyakorolt hatása, a jogsértés időtartama – közölte Fajcsák Gábor.

Kapcsolódó hang

Fajcsák Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018