eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kitűzték az újabb sztrájkok időpontjait a Tesco-dolgozók

Kitűzték az újabb sztrájkok időpontjait a Tesco-dolgozók

Kitűzték az újabb lehetséges sztrájkidőpontokat a Tescónál októberre és novemberre, mivel a multicég a mai határidőig nem bocsátotta a szakszervezetek rendelkezésére a valós állapotot tükröző bolti létszámadatokat – tudta meg a Magyar Idők.

A dolgozók szerint félő, hogy ismét időhúzásra játszik az első megmozdulás után stílust váltó munkáltató: újabban tortát és gyümölcsöt osztogatnak a háborgó állománynak. Készül a következő országos sztrájk stratégiája, amely a becslések szerint kétmilliárd forintnál nagyobb veszteséget is okozhat majd a Tescónak.

Frissítés

A Tesco hétfőn juttatta el a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez (KASZ) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést - közölte a Tesco. Az információt megerősítette Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke és Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának az elnöke is.

A cég kiemelte, hogy a dokumentumban üzleti titoknak minősülő információkat osztott meg tárgyalópartnereivel, ezért a társaság a jelentés pontos tartalmáról részleteket egyelőre nem árul el.

A Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.) Ez Bubenkó Csaba szerint a követelésük részbeni teljesülése, mert ők azt szeretnék, ha 2016-hoz képest 2017-ben 25%-kal emelkedjen a bértömeg. De itt a szerinte több megoldandó kérdés van még: "a több éve itt dolgozó munkavállalók egyéb juttatása, az összecsúszott bérek rendezése, az eddig béremelést nem kapott munkavállalók helyzetének megoldása" - mondta az InfoRádiónak.

A létszámkérdéssel kapcsolatban Bubenkó Csaba elmondta: a követelésüket itt nem látják teljesülni, de az október 2-i találkozót megvárják, hogy tisztázhassák a helyzetet. Ha a munkavállalók nem fogadják el a Tesco ajánlatát, és a sztrájk mellett döntenek, akkor képviselni fogják az érdekeiket és megszervezik az újabb megmozdulást.

Csalódottak a munkavállalók képviselői a Tescónál hónapok óta tartó kollektív bér- és létszámvitában: az első sztrájk utáni tárgyaláson történt megállapodás ellenére szeptember 25-ig nem kapták meg az egyes egységek tényleges dolgozói létszámáról szóló vállalati jelentést.

A Magyar Idők úgy értesült: mivel ismét bizonytalanná vált, hogy egyrészt teljesül-e a jelenlegi 18,9 százalék helyetti 25 százalékos éves béremelés visszamenőleg szeptembertől, továbbá hogy a boltok méretével arányosan létszámbővítést hajtanak-e végre a láncnál, októberben és novemberben újabb szervezett munkabeszüntetésekre készülnek a tescósok. Már körvonalazódik a stratégia az agyonhajszolt dolgozók újabb törvényes akciójára, amely az ígéretesnek tűnő karácsonyi bevásárlási szezon elejére a korábbi kétmilliárd forint közeli veszteséghez képest még jobban fájhat a vállalatnak.

– A dolgozók leterheltsége szélsőséges méreteket öltött, ami az iskolakezdés körüli bevásárlási időszakban már érezhető volt. Az év végi ünnepek biztos, hogy még nagyobb forgalmat hoznak, ami sürgetővé teszi a létszámhiány megoldását. A diszkontokhoz közelítő fizetésekkel bizonyára vonzóbb lenne a tescós állás a munkaerőpiacon, ezzel együtt legutóbb azt ígérték, jelentést kapunk az állomány pontos eloszlásáról, és ahol hiány mutatkozik, javaslatot tesznek a megoldásra – fejtette ki lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba szerint azért is meglepő, hogy hetek óta nem küldik el a tényleges állapotokat mutató adatokat, mert egyébként naponta érkezik friss jelentés a vállalat központjába a bolti létszámról a több műszakos áruházi foglalkoztatás szigorú előírásai miatt.

Közölte, a tescósok egy része azért elégedetlen, mert ők kimaradtak a kötelező januári bérfejlesztésből, mivel a fizetésük korábban valamivel magasabb volt a minimálbérnél, és esetükben a cég egyáltalán nem nyúlt a zsebébe. Miközben a szakmunkás-bérminimumot kézhez kapó dolgozók számára az idén mintegy 30 ezer forintnyi emelés valósult meg, a 2000-3000 foglalkoztatottat érintő összecsúszott bérek rendezését ugyanakkor nem tervezi a vállalat. – Éppen a bér- és a személyzeti, könyvelési, pénzügyi, beszerzési feladatokat ellátó irodisták azok, akik jelezték a szakszervezetnek, hogy ha újabb megmozdulás lesz, ők is készek a sztrájkra – jegyezte meg Bubenkó Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×