INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

ingatlan

lakásépítés

áfa

Leállnak a lakásépítések, ha a kormány nem dönt azonnal

Leállnak a lakásépítések, ha a kormány nem dönt azonnal

InfoRádió

Hónapokon belül véget érhet a megközelítőleg egy évvel ezelőtt elindult lakásépítési hullám. Több nagy beruházó cég ugyanis egyszerűen kiszáll a lakásépítési üzletágból, ha a kormányzat továbbra is lebegteti a döntést az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 2019 utáni szinten tartásáról.

A jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig marad ötszázalékos az új otthonok áfája, és 2020-tól ismét 27 százalékra emelkedik az adó mértéke.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a nagyobb társasházépítések sorsa még idén eldől, mert ha az év végéig nem születik döntés az új lakások forgalmi adójának a 2019 utáni alacsonyan tartásáról, akkor

az ingatlanfejlesztők egy része nem vág bele újabb építkezésekbe,

mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónap.

Jelenleg 5000–7000 társasházi lakás építése zajlik a fővárosban. A nagyobb építtetők kivonulása a piacról azonban azzal járna, hogy több ezer lakás építése elmaradna a következő években. A szakértő arról is beszélt, hogy mostanság jelentős az érdeklődés az új otthonok iránt. A lakások 20-30 százaléka már a tervezőasztalról elkel. Az ingatlanok további 70 százaléka pedig általában az építkezések befejezéséig vevőre talál.

Egyes szakemberek szerint az áfahatáridő miatt most zajló építkezési hajrá – miután szakemberhiánnyal is párosul – az épülő otthonok minőségének romlását hozhatja magával. Az építőipari cégek rendelésállományának későbbiekben várható csökkenése pedig keresztülhúzhatja a hosszú távon tervező vállalkozások fejlesztési terveit.

Alakáspiac nem bírna el további 22 százalékos, hirtelen bekövetkező áremelkedést 2019 végén. Mivel az árak már most is olyan magasak, hogy sokak számára megfizethetetlenek az új építésű otthonok. 

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018