eur:
392.81
usd:
368.02
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ingatlanpiac: új folyamatok indultak

A kínaiak már vásárolják, az oroszok meg egyre aktívabban nézegetik az eladó magyar lakásokat és házakat. A határközeli települések a szomszédos országbelieket vonzzák, az új építésű lakásokba meg a külföldön dolgozó magyarok fektetik a pénzüket.

Moszkvában, Londonban és Pekingben figyelik legtöbben a legnagyobb magyar ingatlanhirdetési portál kínálatát, amelynek az angol mellett a német nyelvű változatát Bécsben, Münchenben és Hamburgban látogatják sokan. Az Ingatlan.com adatbázisa szerint éves szinten több százezer külföldi látogató böngészi a magyar lakóingatlan-hirdetéseket, bár tavaly 17 százalékkal csökkent a letöltések száma – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kép csalóka – tette hozzá –, ugyanis a külföldiek kevesebbet szörfölnek a neten, és célirányosabban vásárolnak, amit az is jelez, hogy a tranzakciók számában nincs nyoma lejtmenetnek.

A külföldiek magyarországi ingatlanpiaci jelenlétének mértékéről már a KSH NAV-os adatok alapján számított adatai is rendelkezésre állnak. Ezek szerint 2016-ban a teljes piaci forgalom 4,9 százalékában szerepel külföldi állampolgár – ez a nagyjából 150 ezres tavalyi adásvételt tekintve körülbelül 7,5 ezer ingatlant érinthetett.

Az Otthon Centrum legutóbbi elemzése szerint idén a szerb vásárlók száma ugrott meg, az Ingatlan.com jelzése szerint viszont hamarosan az oroszok és a kínaiak vihetik a prímet.

A külföldiek a magyar ingatlanpiac prémiumlakásait vihetik, ugyanis – mint az online keresésekből kitűnik – egyértelműen a 30-40 millió forint feletti belvárosi lakások és bel-budai házak, no meg a Balaton-környéki és a nagy egyetemvárosok frekventált lokációi érdeklik őket. Újabban már Londonból is élénk az érdeklődés, sőt már üzletkötések is történtek – hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum az egyik gyorsan bővülő vevőkörre.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×