eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ez kell a magyar euró bevezetéséhez

Az, hogy Magyarország teljesíti a számszerű feltételeket - a maastrichti kritériumokat -, még kevés ahhoz, hogy be lehessen vezetni az eurót, a gazdaság egyéb területein is szükséges a felzárkózás – mondta tegnap egy lengyelországi konferencián Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Nagy elmondása szerint ennél sokkal lényegesebb területeken kell előrelépni a sikeres csatlakozáshoz - írta a Magyar Idők. Ilyen például, hogy

  • a vásárlóerőben számított egy főre jutó GDP-nek és a bérszintnek egyaránt el kell érnie az euróövezeti átlag legalább 90 százalékát.
  • Az euróövezet és a magyar gazdaság ciklusai sokkal inkább szinkronban legyenek.
  • Javulnia kell a vállalatok versenyképességének, ezt a jegybank a korábbiakban már többször hangoztatta, mint a „versenyképességi fordulat” elengedhetetlen elemét.
  • Előre kell lépni egy a mostaninál rugalmasabb munkaerőpiac megteremtése és a képzett munkaerő mindenkori biztosítása érdekében, hogy változatos lehessen az exportstruktúra, magas hozzáadott értékű és versenyképes termékekkel.
  • Az MNB szerint a bankrendszer sem működik elég hatékonyan, emiatt versenyhátrányban van.
  • A hosszú távú strukturális deficitnek 0 körüli szinten kell lennie, az államadósságnak pedig GDP-arányosan 50 százalékra kell mérséklődnie. Utóbbitól a 70 százalék feletti szintekkel még messze van az ország - idézte a Magyar Idők az MNB alelnökét.
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×