eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megdöbbentő mértékben nőtt a kártevők száma

Csaknem ötmillió új számítógépes vírus került ki az internetre az idei első fél évben, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest - közölte a G Data.

A statisztika szerint ma egy számítógépet átlagosan 47,4 támadás ér félévente. Ezek 78 százaléka potenciálisan kéretlen programokhoz (PUP) kapcsolódik, a maradék pedig valódi kártevőkhöz, többségükben trójai vírusokhoz és reklámprogramokhoz.

A PUP-ok többnyire kéretlenül, valamilyen más alkalmazással együtt települnek a számítógépekre, ráadásul nem is okoznak közvetlen kárt: a webes böngészést figyelik, kéretlen hirdetéseket jelenítenek meg, vagy adott weboldalakra térítik el a felhasználókat.

Az úgynevezett trójai vírusok a legveszélyesebb kártevők, mivel azok olyan rosszindulatú programok, amelyek mást tesznek a háttérben, mint amit a felhasználóknak mutatnak. Kémkedésre adhatnak lehetőséget a támadóknak (hackereknek) és súlyos károkat okozhatnak a megfertőzött számítógépen tárolt fájlokban. A legtöbbször támadott platform továbbra is a Windows, méghozzá 99 százalékot meghaladó aránnyal - olvasható a vírusvédelemmel foglalkozó cég közleményében.

A G Data statisztikája szerint

a hírhedt zsarolóvírusok aránya még a 0,1 százalékot sem éri el a többi kártevő között,

ennek ellenére ezek a fájlokat titkosító és váltságdíjat követelő kártevők világszerte dollármilliárdokban mérhető kárt okoztak az elmúlt években. A sajtó is kiemelten foglalkozott velük, aminek az oka, hogy míg a legtöbb kártevőt a csendes, háttérben történő működésre optimalizálják a készítői, a zsarolóvírusokat agresszív magatartásra tervezték.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×