INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

hiányszakma

külföldi

ngm

Ezekben a hiányszakmákban enged be külföldieket is a kormány

Ezekben a hiányszakmákban enged be külföldieket is a kormány

InfoRádió

Június óta a szomszédos országokból érkező, nem uniós állampolgárok, vagyis az ukránok és a szerbek a kijelölt hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon. Most a Portfolio megtalálta, mely szakmákban várják a külföldi munkaerőt.

 A Hivatalos Értesítőben jelent meg nemrég a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, amely 41 munkakört sorol fel, amelyre a szomszédos, nem uniós tag Szerbiából és Ukrajnából várnak munkavállalókat.

A Portfolio.hu összeállítása szerint a legtöbb hiányszakmát az építőiparban jelölték meg. Ide tartozik többek között az ács, a villanyszerelő, a tetőfedő, a burkoló, a festő, az épületgépész, az asztalos, a kőműves, a vízvezeték-szerelő, a darukezelő, de diplomás építőmérnökből és építészmérnökből sincs elég az országban.

A feldolgozóiparban is mind a fizikai szakmunkásokból (gépkezelő, lakatos, hegesztő, forgácsoló, faesztergályos, favágó, gépbeállító, villamosipari technikus, összeszerelő, hús-, gyümölcs- és zöldség-, tejfeldolgozó, pék, varrónő), mind a diplomás mérnökökből hiány van (gépész-, élelmiszeripari -, villamos-, vegyészmérnök, stb.).

Természetesen informatikusokat, programozókat, rendszergazdákat és telekommunikációs mérnököket is tárt karokkal vár a környező országokból a magyar gazdaság.

A kiskereskedelemben a kasszás a legnagyobb hiánycikk: se bolti, se jegy-, se banki pénztárost nem találni eleget, de bolti eladóra sokkal többre lenne szükség.

A vendéglátásban elsősorban az éttermi dolgozókból (pincér, pultos, konyhai kisegítő, gyorséttermi eladó, konyhafőnök, szakács) nincs elég, de szobalányból is hiány van.

A szállítás területén a járművezető teljesen általános hiánycikk, legyen szó mozdony-, villamos-, metró-, trolibusz-, személygépkocsi-, kamion- vagy autóbuszvezetőről. A logisztikában emellett a raktáros, a raktári betanított munkás és a kézi csomagoló is hiánycikk.

Az egészségügyi és szociális szférából pedig ápolók és szociális munkások hiányoznak nagy számban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018