eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma
Meglepő adatok a magyar társadalomról

Meglepő adatok a magyar társadalomról

Jelentősen csökkent az első negyedévben a magyar társadalom létszáma, elsősorban azért, mert többen haltak meg az év első három hónapjában, mintegy 16 százalékkal, mint egy évvel korábban - mondta a KSH népesedésstatisztikai osztályának demográfusa. Wéber András hozzátette: a születések száma is csökkent.

2017 első negyedévében több mint 22 ezer gyermek született, ami 1,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – mondta el a KSH népesedésstatisztikai osztályának demográfusa. Wéber András hozzátette, ez a csökkenés részben azzal magyarázható, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak.

A szökőnaphatás nélkül kisebb mértékben, mindössze 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest

– mondta a demográfus.

Meglepő adatok a magyar társadalomról

„A születések száma régiónként különböző mértékben változott, négy régióban emelkedett, háromban pedig mérséklődött; a legjelentősebb emelkedést Dél-Dunántúlon, 1,6 százalék, a legnagyobb visszaesést pedig Közép-Magyarországon 6,6 százalék regisztrálták.”

Tovább folytatódott a halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése: az év első három hónapjában majdnem negyvenezren haltak meg, ami nagymértékű, 16 százalékos emelkedést, 5187-tel több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának emelkedése jelentősebb mértékű, 17 százalék volt,

ezen belül januárban 26, februárban 22, márciusban pedig 1,9 százalékkal többen vesztették életüket, mint tavaly ilyenkor – mondta Wéber András.

„Az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is az influenzajárvány állhatott. Az idei járvány gyorsabb lefolyású volt, mint a tavalyi.”

Meglepő adatok a magyar társadalomról

A halálozások száma legjelentősebb mértékben a Dél-Dunántúlon (19 százalék), legkevésbé pedig Észak-Alföldön (13 százalék) növekedett – mondta el a KSH népesedésstatisztikai osztályának demográfusa.

„A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése megtorpant, és az év első negyedévében a regisztrált házasságok száma mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.”

Az év első három hónapjában anyakönyvezett 6035 házasság 8,7 százalékkal, 575-tel volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A szökőnaphatás figyelembevételével a visszaesés kisebb mértékű, 7,6 százalékos volt.

Különösen a szezonon kívül eső februári hónap csökkenése volt meghatározó, amikor a házasságkötések kiigazított száma 13 százalékkal mérséklődött. A házasságkötések száma a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon és Közép-Dunántúlon 14, illetve 12 százalékkal csökkent – olvasható a KSH jelentésében.

„A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések csökkenése következtében

felpörgött a természetes fogyás.

A 2016. január-márciusi 10 941-gyel szemben 2017 első negyedévében 16 517 volt, ami 51 százalékos növekedést jelent.”

A természetes fogyás üteme az összes régióban emelkedett, a születések jelentős mérséklődése miatt a legnagyobb, csaknem 75 százalékos növekedést Közép-Magyarországon regisztrálták – derül ki a KSH jelentéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×