eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Összefogtak a balatoni borászok a nagy célért

Összefogtak a balatoni borászok a nagy célért

A Tokaj Kereskedőház mintájára a Balatonnál is jó lenne egy olyan nagy borászat létrehozása, amely a helyben termelt szőlőt fel tudná dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Légli Ottó, aki maga is balatoni borász, hozzátette: azért lenne szükség a közös pincészetre, mivel például a balatonboglári borvidéken megtermelt szőlő nagy részét más borvidékekről vásárolják föl.

A Balaton hat hegyközségi tanácsa szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy összefognak annak érdekében, hogy helyben maradjon a bor termelése és készítése. A szőlők teljesen magánkézben, helyi termelők birtokában vannak, a termés jelentős része mégis kikerül a borvidékről – közölte Légli Ottó.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint az a cél, hogy helyben létrejöjjön egy borászat a helyi gazdák összefogásából, és a termelők hosszú távú megélhetése biztosabb, jobb legyen.

A munka elindult, az előrelépéshez egy-két év kell – vélekedett Légli Ottó, aki szerint

állami segítségre is szükség van,

hiszen fel kell építeni egy üzemet, ahol fel tudják dolgozni a szőlőt.

A saját borászat kialakítása ki tudná szolgálni az egyre igényesebb és magára találó balatoni gasztronómiát és turizmust – tette hozzá.

"Hivatalos értesítés nem történt"

A termelői közösség erősebb szakmai kontrollja jó hatással lenne a tokaji szőlő- és bortermelés minőségének javítására, ezért ha valóban úgy döntene az állam, hogy a Grand Tokaj Zrt. irányítását a Tokaji Hegyközségre bízza, az mindenképpen javítaná a termelési színvonalat - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azután, hogy a hétvégén egy cikkben megjelent, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácshoz kerülhet az állami tulajdonú óriási borászat.

„Állami birtokról beszélünk, a kulcs az állam kezében van. Lehet, hogy történt előkészítés, de erről hivatalosan még nem tudunk” - fejtette ki Légli Ottó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×