eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megérte a magánnyugdíjpénztárakban maradni

Megérte a magánnyugdíjpénztárakban maradni

A magánnyugdíjpénztárak több portfóliója is veri a tőzsdét és az állampapírpiacot a hat évvel ezelőtti államosítás óta - írta a Világgazdaság.

A tagság ugyanolyan feltételekkel léphet most is vissza az állami rendszerbe, csak sokkal több reálhozamot kaphat kézhez. A négy megmaradt pénztár tagjai közül azok járta a legjobban, akiknek növekedési portfólióban van a megtakarításuk. Ezek hozama 53-62 százalék között alakult az utóbbi években. Azok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliókat tehet ki - írta a Világgazdaság.

A kiegyensúlyozott alapok hozama az államosítás óta 50-56 százalék között van, tehát ezek is elérték legalább az állampapírok hozamát. A klasszikus alapok, amelyek nagyrészt állampapírokat és más alacsony kockázatú eszközöket tartanak, 22-33 százalékot szedtek magukra.

A nagy vagyonátadás 2011 májusának végén, illetve júniusában történt meg, az állam csaknem 3 ezermilliárd forintnyi befektetéshez jutott akkor. Ez, ha a pénztárak azóta elért teljesítményét nézzük, még tagdíjbefizetések nélkül is legalább a másfélszeresére hízott volna.

A megmaradt pénztáraknak körülbelül 58 ezer tagjuk van, ezek többsége fizeti a tagdíjakat és az intézmények működéséhez szükséges adományokat is.

A megmaradt tagság egyébként kitartó, a tb-rendszerbe visszalépők száma csekély. Főleg azok döntenek így, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, és pénztártagként csökkentett állami nyugdíjra számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×