INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

magánnyugdíjpénztár

pénzügy

váltás

hozam

Megérte a magánnyugdíjpénztárakban maradni

Megérte a magánnyugdíjpénztárakban maradni

InfoRádió

A magánnyugdíjpénztárak több portfóliója is veri a tőzsdét és az állampapírpiacot a hat évvel ezelőtti államosítás óta - írta a Világgazdaság.

A tagság ugyanolyan feltételekkel léphet most is vissza az állami rendszerbe, csak sokkal több reálhozamot kaphat kézhez. A négy megmaradt pénztár tagjai közül azok járta a legjobban, akiknek növekedési portfólióban van a megtakarításuk. Ezek hozama 53-62 százalék között alakult az utóbbi években. Azok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliókat tehet ki - írta a Világgazdaság.

A kiegyensúlyozott alapok hozama az államosítás óta 50-56 százalék között van, tehát ezek is elérték legalább az állampapírok hozamát. A klasszikus alapok, amelyek nagyrészt állampapírokat és más alacsony kockázatú eszközöket tartanak, 22-33 százalékot szedtek magukra.

A nagy vagyonátadás 2011 májusának végén, illetve júniusában történt meg, az állam csaknem 3 ezermilliárd forintnyi befektetéshez jutott akkor. Ez, ha a pénztárak azóta elért teljesítményét nézzük, még tagdíjbefizetések nélkül is legalább a másfélszeresére hízott volna.

A megmaradt pénztáraknak körülbelül 58 ezer tagjuk van, ezek többsége fizeti a tagdíjakat és az intézmények működéséhez szükséges adományokat is.

A megmaradt tagság egyébként kitartó, a tb-rendszerbe visszalépők száma csekély. Főleg azok döntenek így, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, és pénztártagként csökkentett állami nyugdíjra számíthatnak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018