eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Vonzó az alacsonyabb közteher

Az elmúlt hónapokban nagyjából negyvenezer gazdasági szereplő jelentkezett, hogy ezentúl a kata vagy kiva rövidítéssel illetett módszerrel fizethessen adót.

Óriási érdeklődés övezi a kisebb hazai gazdasági szereplőknek szánt adótípusokat. A legtöbben a kisadózó vállalkozások tételes adójában, vagyis a katában látták meg a lehetőséget.

– Az utóbbi hónapokban nagyjából harmincezer vállalkozás lett katás, a kisadózók létszáma ezzel megközelítette a 210 ezret – mondta a Magyar Időknek Tállai András.

A nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese, az adóhivatal vezetője a csatlakozási hullám hátteréről elmondta: az Országgyűlés 2016 végén határozott úgy, hogy az addigi összeg duplájára emeli a kata bevételi értékhatárát, így idén már azok a vállalkozások is választhatják ezt a módszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert.

A katázók létszáma tavaly hónapról hónapra emelkedett, általában három-négyezerrel. Így a múlt év végére 175 ezresre duzzadt a kata szerint adózók tábora.

A kiva népszerűsége is növekedett. Tállai Andrász szerint ma több mint 14 ezer vállalkozás használja ezt az adómódszert. Korábban nagyjából hétezer gazdasági szereplő kivázott.

Itt is voltak idén változások, a legfontosabb az, hogy a kiva kulcsa a korábbi 16-ról januárban 14 százalékra csökkent, egyúttal egyszerűbb lett az adóalap kiszámításának módja, vagyis mérséklődött az adminisztrációs teher. Jövőre az adókulcsot 13 százalékra csökkentik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×