eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még mindig nem stimmel két nagy egyetem gazdálkodása

Az Állami Számvevőszék elvégezte a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Semmelweis Egyetem utóellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy előbbi intézmény a rektor és a kancellár által meghatározott intézkedési tervben szereplő feladatok jelentős részét nem hajtotta végre, míg utóbbi az intézkedéseket nem teljes körűen teljesítette - számolt be az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék honlapján közzétett jelentése szerint a szervezet 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Az ÁSZ az akkori ellenőrzések során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem utóellenőrzése

Az intézmény 2009-2012 közötti gazdálkodásáról készült jelentés alapján most utóellenőrzést tartottak, hogy értékeljék, az egyetem végrehajtotta-e az ÁSZ előírásait.

Az utóellenőrzés megállapította, hogy

az egyetem a rektor és a kancellár által meghatározott intézkedési tervben rögzített 12 feladatból kettő feladatot határidőn túl, kettőt részben, nyolcat pedig egyáltalán nem hajtott végre.

Az egyetem működését és gazdálkodását meghatározó szabályzatok jelentős részének a kancellári rendszer bevezetésével összefüggő aktualizálását nem végezték el. Szintén nem került sor a gazdálkodás szempontjából fontos szabályzatok aktualizálására, és a számviteli politika kiegészítése sem történt meg. Az egyetem nem készítette el a 2015-ös vagyongazdálkodási tervet, a 2016-os vagyongazdálkodási tervet nem fogadta el a Szenátus, továbbá nem rendelkeztek a fenntartó egyetértésével. Az intézkedési tervben rögzített feladatok végrehajtásáról a jogszabályban előírt nyilvántartást hiányosan vezették.

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordul a kancellárhoz,

hogy a szabályszerű feladatellátás érdekében intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése iránt.

A Semmelweis Egyetem utóellenőrzése

Az ÁSZ 2015 áprilisában hozta nyilvánosságra a Semmelweis Egyetem 2009-2013 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentését.

A mostani utóellenőrzés megállapította, hogy

az egyetem a rektor és a kancellár által meghatározott intézkedési tervben rögzített 11 feladatból ötöt határidőben, egyet határidőn túl, hármat részben, kettőt pedig nem hajtott végre.

Az egyetem működését és gazdálkodását meghatározó szabályzatok jelentős részének a kancellári rendszer bevezetésével összefüggő aktualizálását megkezdték, azonban azok többsége még nem fejeződött be. A gazdálkodási jogkörök gyakorlói részére a felhatalmazásokat nem adták ki teljes körűen, és a jogosultságok nyilvántartásba vétele szintén nem volt teljes körű. A dologi kiadások teljesítése során előfordult, hogy az egyetem nem tartotta be a hatályos közbeszerzési törvény előírásait. 

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordul a kancellárhoz 

ez esetben is, hogy a szabályszerű feladatellátás érdekében, intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése iránt - tudatta az ÁSZ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×