INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

nav

szja

részletfizetés

Adót kell befizetnie? Van mód könnyítésre

Infostart / InfoRádió

Automatikus részletfizetés lehetséges a magánszemélyeknél, ha van fizetendő személyi jövedelemadójuk, de azt nem tudják egy összegben kifizetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Kis Péter András, a hatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: az elektronikus felületen is bejelölhető a részletfizetés.

A fizetendő személyi jövedelemadóra és egészségügyi hozzájárulásra, ha összegük nem több mint 200 ezer forint, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban. Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22 - hívta fel a figyelmet a NAV adószakmai szóvivője.

Kis Péter András elmondta, hogy a részletfizetés lehetőségét nem zárja ki a NAV által készített adóbevallási tervezet.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést

az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni.

A kedvező lehetőség feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege ne haladja meg a kétszázezer forintot.

A kedvezménnyel azok élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek

Adót kell befizetnie? Van mód könnyítésre

áfafizetésre.

Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás „C” lapján, az (A) mező kitöltésével - mutatott rá a  szóvivő.

Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell megfizetni.

Fontos a fizetési határidők betartása, mert

ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni.

Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel - hangsúlyozta Kis Péter András.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek - tette hozzá a szóvivő. 

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, az kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes - ismertette Kis Péter András.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

170427 GAZ1 1040 szja automatikus részletfizetés lehetséges PI
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018