eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Adót kell befizetnie? Van mód könnyítésre

Automatikus részletfizetés lehetséges a magánszemélyeknél, ha van fizetendő személyi jövedelemadójuk, de azt nem tudják egy összegben kifizetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Kis Péter András, a hatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: az elektronikus felületen is bejelölhető a részletfizetés.

A fizetendő személyi jövedelemadóra és egészségügyi hozzájárulásra, ha összegük nem több mint 200 ezer forint, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban. Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22 - hívta fel a figyelmet a NAV adószakmai szóvivője.

Kis Péter András elmondta, hogy a részletfizetés lehetőségét nem zárja ki a NAV által készített adóbevallási tervezet.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést

az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni.

A kedvező lehetőség feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege ne haladja meg a kétszázezer forintot.

A kedvezménnyel azok élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek

Adót kell befizetnie? Van mód könnyítésre

áfafizetésre.

Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás „C” lapján, az (A) mező kitöltésével - mutatott rá a  szóvivő.

Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell megfizetni.

Fontos a fizetési határidők betartása, mert

ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni.

Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel - hangsúlyozta Kis Péter András.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek - tette hozzá a szóvivő. 

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, az kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes - ismertette Kis Péter András.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×