INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

ingatlanár

utcanév

kutatás

magyarország

Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

InfoRádió

Vajon lakáspiaci szempontból van-e jelentősége az utcaneveknek Magyarországon? Lehet-e például árelőnye a víz közelségét jelző névtábláknak, vagy az olyan, a beépítés jellegére utaló közterületeknek, mint például a fasor vagy a sétány - keresték a választ egy friss elemzésben.

Nem is gondolnánk, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékről. Gyakran emlegetik persze a hely fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak. Egyes közterületek neve és típusa titkos értéktöbbletet rejt - írja a Pénzcentrum az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont felmérését ismertetve. 

Amerikában a víz közelségét jelző utcanevek - mint például az "Ocean" (óceán) vagy a "Lake-shore" (tópart) - tényleg megjelenítik a vízparti ártöbbletet. Hasonlóképpen gondolhatjuk, hogy a víz közelségéből eredeztethető Magyarországon is a rakpartok 77 százalékos árelőnye az utcákhoz képest.

A közterületek típusa jelezheti a beépítés során kialakított városrész jellegét is, így Amerikában az elit környéket sejtető "way" (sor) vagy "place" címen elhelyezkedő ingatlanok több százalékkal drágábbak a közhelyes "street"-hez (utca) képest. Csakúgy, mint itthon a fasorok és sétányok lakásai, amelyek 46, illetve 14 százalékos felárral vásárolhatók meg az utcákhoz képest.

Számos olyan összefüggés akad azonban, amelyre nem nyújt kézenfekvő magyarázatot az elnevezés története - állapítják meg a hazai kutatók. Eleve rejtélyes, hogy miért ritka a Kond és Töhötöm nevű utca, a hét vezér többi tagjáról elnevezett utcákhoz képest. A többiek árait összehasonlítva viszont talán nem meglepetés, hogy a fejedelem nemcsak a csatában, hanem az ingatlanárakban is az élen áll: Álmos vezér utcái 37 százalékkal drágábbak, mint a többi vezéré. A vezérek közül Huba és Tas utcájában lehet legolcsóbban otthont venni.

Kártyavárként omlik össze azonban a hősök jelentőségével való összefüggésről alkotott elmélet, amikor a királyok neveit viselő utcákat vesszük górcső alá. Szent László 32, Nagy Lajos 21, Károly Róbert pedig 11 százalékkal drágább fontosságában verhetetlen első királyunknál, Szent Istvánnál. Hunyadi Mátyás és Könyves Kálmán neve szintén jól cseng a történelemben, de amikor a lakáspiacontalálkozunk velük, óvatosságra int, hogy az államalapítóhoz képest 25 százalékos diszkottal forognak a róluk elnevezett utcák otthonai.

De elgondolkodtató az is, vajon mitől drágábbak a Nárcisz, Viola, Liliom nevű utcákban a lakások, mint a Rózsa, Szegfű és Ibolya utcákban? És ha már április végén járunk, akkor megfejtésre vár az a kérdés is, vajon a Tavasz utcák miért olcsóbbak 37 százalékkal a másik három évszakhoz képest?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018