INFORÁDIÓ 
2019. március 21. csütörtök
Benedek

önvezető busz

london

próba

közlekedés

Nagyot lépnek Londonban, megelőzhetik Európát

Nagyot lépnek Londonban, megelőzhetik Európát

InfoRádió

Szeretnék, ha az új technológiával megismerkedhetnének a lakosok is. Videóval!

A brit Közlekedéskutatási Központ (Transport Research Laboratory, TRL) bejelentette, hogy egy háromhetes tesztidőszakra sofőr nélküli minibuszokat állít forgalomba. London Greenwich kerületében, az O2 aréna környezetében  próbálhatják ki a helyiek, milyen Harry-vel, a négyüléses, szokatlan külsejű, önvezető járművel utazni.

A jármű egy előre meghatározott útvonalon fogja oda-vissza szállítani az utasokat, és első ránézésre nem halad túl gyorsan: maximum 10 mérföld/órával, nagyjából 16 km/órával képes haladni - írta a BBC.

Our first #driverless shuttle arrives in #greenwich for final testing #greenwichdriverless

GATEway Project (@gateway_project) által megosztott bejegyzés,

Harry kamerák és lézer alapú távérzékelők (LIDAR) segítségével önvezető, de a biztonság kedvéért mindig lesz majd rajta egy technikus, hogy megfigyelje a működését. A folyóparti útvonalon az önvezető minibusz a gyalogosok és biciklisek között fog közlekedni. A jármű 100 métert "lát" előre, és megáll, ha valami váratlan az útjába kerül.

A brit kormány abban reménykedik, hogy a Harry-hez hasonló önvezető járművek nagy szerepet kaphatnak a jövőben az olyan régiók közlekedésében, amelyet most nem ér el a tömegközlekedés.

A nyolcmillió fontos GATEway Project a várakozások szerint 2019-ben juthat el arra a szintre - de még mindig csak tesztként -, hogy fizetős szolgáltatást kínáljon az utasoknak.

A jármű önvezető rendszerét kifejlesztő Oxbotica vezérigazgatója szerint a Harry-vel való utazásoknak félelemmentesnek kell lenniük. Akkor tudják majd, hogy kész a szoftver, ha az ilyen utak nem jelentenek majd nagy durranást, egészen hétköznapiak lesznek, mint bármilyen más utazás hagyományos vonaton, buszon vagy villamoson. Harry-t úgy tervezték, hogy biztonságosan és hibamentesen közlekedjen, hiszen gyalogos zónában fog járni.

Nem ez az első ilyen teszt a világon: 2016 augusztusában a szingapúri nuTonomy cég például már önvezető járműves utazást kínált taxi-alkalmazásának használatával. A néhány kocsi egyelőre csak egy korlátozott területen közlekedik, és csak bizonyos megállóhelyeken lehet ki- és beszállni.

Nagy-Britannia útjain pedig már jártak önvezető autók: márciusban a Nissan Leaf EV önvezető változatait tesztelte Kelet-Londonban.

A címlapról ajánljuk

Távozik a Fradi sztárja

A következő szezontól a Siófok női kézilabda-csapatában folytatja a Ferencváros spanyol játékosa...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018