eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Egy megoldás az egeket verő albérletárak ellen

Egy megoldás az egeket verő albérletárak ellen

Egyre több bérlakásban élő számára megfizethetetlenek a díjak.

Egy nap alatt több százan írták alá azt a petíciót, amelyben a Habitat for Humanity Magyarország átfogó kormányzati intézkedéseket sürget a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. A szervezet azért indított kampányt, mert álláspontja szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható - írta a Magyar Nemzet.

A szervezet felmérése szerint egy 50 négyzetméteres albérlet ára

a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki.

Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat - állapítja meg az elemzés, amely szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40-50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a szervezet szerint az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók, a szülői támogatás és a diákhitel ellenére is. A hiányzó bérlakások és a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt viszont a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet.

A probléma szerintük rendszerszintű, mintegy 600 ezer bérlakásban élőt érint közvetlenül.

Mindazok pedig közvetetten érintettek, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak megfelelő otthonhoz.

A Habitat for Humanity Magyarország három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet gondjaira.

  • Új adózási szabályokat szeretnének a bérlakások megfizethetőségéért.
  • Nonprofit lakástársaságok, lakásszövetkezetek megalakítását, azok kormányzati támogatását sürgetik.
  • Nagyobb jogi biztonsággal, tájékoztatással és az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével, a viták rendezésének gyorssá és megfizethetővé tételével biztosítanák a megfelelő működést.

Egyes szakmai számítások szerint tíz éven át évi ötezer bérlakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez. Ez évente mintegy 40 milliárd forintos kormányzati támogatást igényelne, amit uniós forrásokból is lehetne finanszírozni - állítják szakértők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×