Száz terméket vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, valóban rosszabb minőségű élelmiszer jut-e Magyarországra, mint a nyugat-európai országokba.
A vizsgálat termékek 70 százalékánál tapasztalható kisebb vagy nagyobb minőségi eltérés, szinte kivétel nélkül a Magyarországon forgalmazottak kárára – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hvg.hu tudósítása szerint.
Zsigó Róbert államtitkár kifejtette: jellemzően osztrák, valamint olasz boltokban vásárolták a termékeket, amelyeket a hazai boltokban árultakkal összehasonlítottak. 84 élelmiszert, 7 sört, valamint 5 állateledelt vizsgáltak. A 96-ból 71 esetben találtak különbséget,
döntő többségben érzékszervvel érzékelhető volt az eltérés,
de arra is volt 30-nál több példa, hogy az összetevők is eltértek.
Az államtitkár a jellemző példákról elmondta:
- Jellemző, hogy gyengébb minőségű nyersanyagot,
- több ízfokozót használnak az itt árult termékekben.
- Gyakran spórolnak a magyarországi termékeken,
- olcsóbb alapanyagokat használnak, miközben az árakon ez nem látszik meg
Az élelmiszerbotrány miatt több uniós ország is lépéseket sürgetett.
Kedden a hvg.hu írta meg, hogy a Nébihnek a szaktárca még csak most készül jogosultságot adni az ilyen ellenőrzések elvégzésére, vagyis a mostani vizsgálatra nem lett volna hatásköre a hatóságnak.