INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

otthon melege program

gázkonvektor

konvektor

korszerűsítés

Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Infostart / InfoRádió

Májusban egy új, kifejezetten a gázkonvektorokra szabott pályázat kiírása várható – tudta meg a Magyar Idők.

Azoknak, akik az Otthon melege programban nyertek támogatást konvektorcserére, sietniük kell, mert a pályázatban megjelölt készüléket év végéig be kell építtetniük és használatba kell venniük. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni, ami viszont egyelőre még nem kapható az országban – írta a Magyar Idők.

Az Otthon melege program fűtés-korszerűsítési alprogramjának feltételeinek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – értesítette a Magyar Időket a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

Az uniós követelmények ugyanis kimondják, hogy

már csak idén december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok.

Ezekre a készülékekre a nemrégiben meghirdetett Otthon melege program alprogramjának keretében is lehet pályázni, amennyiben eleget tesznek az Otthon melege kiírásában támasztott energiamegtakarítási feltételeknek.

Ugyanezen készülékek azonban 

2018. január 1-jétől már nem vehetők használatba az uniós szabályozás szerint, hiszen akkortól új műszaki és energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük.

A rendelet hasonló a majdnem egy éve már Magyarországon is hatályban lévő gázkazánrendelethez, amely szintén szigorú hatékonysági követelményeket tartalmaz.

„A fent felvázolt probléma már a pályázati kiírás készítése során is ismert volt a tárca előtt – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Időknek küldött válaszában.

A MEHI piaci információi szerint

a hazai forgalomban jelenleg nincs olyan gázkonvektor-készülék, amelyik megfelelne a fenti hatékonysági, úgynevezett ErP rendeletnek.

Bár van olyan magyar gyártó, amelyik már rendelkezik ErP-tanúsítványokkal, ezeket a típusokat egyelőre nem, csak az év végén kezdené előállítani. Mivel azonban az Otthon melege program jelentős hatással van a hazai piacra, elképzelhető, hogy egyes gyártók korábban nekilátnak a modernebb termékek gyártásának.

Az NFM olyan önálló alprogram meghirdetésén is dolgozik, amely a gázkonvektorok cseréjéhez magasabb vissza nem térítendő támogatási intenzitást biztosít.

A kifejezetten a gázkonvektorok cseréjét támogató önálló alprogram kiírása idén májusában várható.

Mindez annak fényében reménykeltő, hogy a Magyarországon üzemelő mintegy 3,3 millió konvektor túlnyomó többsége elavult, rossz hatékonyságú, esetenként veszélyes is az azbeszttömítések miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018