eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Májusban egy új, kifejezetten a gázkonvektorokra szabott pályázat kiírása várható – tudta meg a Magyar Idők.

Azoknak, akik az Otthon melege programban nyertek támogatást konvektorcserére, sietniük kell, mert a pályázatban megjelölt készüléket év végéig be kell építtetniük és használatba kell venniük. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni, ami viszont egyelőre még nem kapható az országban – írta a Magyar Idők.

Az Otthon melege program fűtés-korszerűsítési alprogramjának feltételeinek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – értesítette a Magyar Időket a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

Az uniós követelmények ugyanis kimondják, hogy

már csak idén december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok.

Ezekre a készülékekre a nemrégiben meghirdetett Otthon melege program alprogramjának keretében is lehet pályázni, amennyiben eleget tesznek az Otthon melege kiírásában támasztott energiamegtakarítási feltételeknek.

Ugyanezen készülékek azonban 

2018. január 1-jétől már nem vehetők használatba az uniós szabályozás szerint, hiszen akkortól új műszaki és energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük.

A rendelet hasonló a majdnem egy éve már Magyarországon is hatályban lévő gázkazánrendelethez, amely szintén szigorú hatékonysági követelményeket tartalmaz.

„A fent felvázolt probléma már a pályázati kiírás készítése során is ismert volt a tárca előtt – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Időknek küldött válaszában.

A MEHI piaci információi szerint

a hazai forgalomban jelenleg nincs olyan gázkonvektor-készülék, amelyik megfelelne a fenti hatékonysági, úgynevezett ErP rendeletnek.

Bár van olyan magyar gyártó, amelyik már rendelkezik ErP-tanúsítványokkal, ezeket a típusokat egyelőre nem, csak az év végén kezdené előállítani. Mivel azonban az Otthon melege program jelentős hatással van a hazai piacra, elképzelhető, hogy egyes gyártók korábban nekilátnak a modernebb termékek gyártásának.

Az NFM olyan önálló alprogram meghirdetésén is dolgozik, amely a gázkonvektorok cseréjéhez magasabb vissza nem térítendő támogatási intenzitást biztosít.

A kifejezetten a gázkonvektorok cseréjét támogató önálló alprogram kiírása idén májusában várható.

Mindez annak fényében reménykeltő, hogy a Magyarországon üzemelő mintegy 3,3 millió konvektor túlnyomó többsége elavult, rossz hatékonyságú, esetenként veszélyes is az azbeszttömítések miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×