eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rég állt ilyen jól az államháztartás

Az év első két hónapját 180,4 milliárdos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere, amely az elmúlt több mint másfél évtized legkedvezőbb egyenlegének számít; a februári többlet 57 milliárd forint volt - jelentette be az előzetes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A központi költségvetés 144,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 48,4 milliárd forintos többletet, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 12,2 milliárd forintos hiányt mutattak.

A nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint a 2017-re vonatkozó uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél reális és biztonsággal teljesíthető. 

Varga Mihály miniszter azt mondta: a korábbi kormányzati gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően kedvezően alakultak az első kéthavi áfabevételek, és a tavaly őszi bérmegállapodás hatásai is érződnek, a szociális hozzájárulási adó alakulása is biztató folyamatokat tükröz. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy márciusban nagyobb áfa-visszautalások lehetnek.

Kérdésre jelentős sikernek nevezte Paks II. beruházás brüsszeli engedélyezését és elmondta, idén 99,7 milliárd forintot állított be a kormány a beruházás előkészítésére a költségvetésben. Ha ennél nagyobb lenne az összeg, a kormány saját hatáskörében, a tartalékok terhére rendezné a többletkiadásokat, az idei költségek döntő részét hazai forrásból finanszírozzák majd - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×