INFORÁDIÓ 
2019. március 21. csütörtök
Benedek

élelmiszerbotrány

földművelésügyi minisztérium

élelmiszer

ellenőrzés

Élelmiszerbotrány: titkolja a kormány, melyik termékeket vizsgálják

Élelmiszerbotrány: titkolja a kormány, melyik termékeket vizsgálják

InfoRádió

Nem hozza nyilvánosságra egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak a körülbelül száz élelmiszerterméknek a listáját, amelyet abból a szempontból vizsgálnak meg, hogy „kettős mércét” alkalmaznak-e a magyar fogyasztók kárára a multinacionális vállalatok.

Nem publikusak annak az átfogó összehasonlító vizsgálatnak a részletei, amelyet nemrég rendelt el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek ellenőrzésére – közölte az agrárszektor.hu-val az FM. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a vizsgálat pontosan mely élelmiszerekre terjed ki.

Mostanáig csupán azt derült ki, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 termék összehasonlító és érzékszervi analízisét kezdte meg. A tárca tájékoztatása szerint majd a vizsgálatok eredményeiről kívánnak részleteket közölni, várhatóan március második felében.

Mint ismert, a minisztérium a mostani átfogó vizsgálatot egy korábbi - 2014-ben elvégzett - Nébih-ellenőrzés nyomán rendelte el, amely az elmúlt hetekben újra nyilvánosságot kapott. A hivatal az akkori teszten 24-féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásárolt Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben, és azt állapította meg, hogy a legtöbb esetben

minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak

a magyar fogyasztók kárára.

A Nébih ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a vizsgált minták élelmiszer-biztonsági kockázatot nem vetettek fel és az ellenőrzött termékek megfeleltek a csomagoláson feltüntetett jelöléseknek is. Ezért a hivatal a vizsgálat nyomán nem indított eljárásokat, illetve szankciókat sem állapított meg.

A címlapról ajánljuk

Távozik a Fradi sztárja

A következő szezontól a Siófok női kézilabda-csapatában folytatja a Ferencváros spanyol játékosa...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018