eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Drasztikusan drágultak a nyaralók

Közel 40 százalékkal növekedtek az elmúlt egy évben a nyaralónak számító ingatlanok átlagos négyzetméterárai - derül ki az Otthontérkép statisztikáiból, melyet a portál vezető elemzője ismertetett. Mester Nándor szerint a Velencei és a Tisza tó környéke is egyre felkapottabb. Sokan fővárosi ingatlanukat kiadva vesznek és költöznek nyaralóba - emelte ki a szakértő.

Egy év alatt nagyjából

40 százalékkal emelkedett egyes területeken a nyaralók ára, főleg a Balatonon és Budapest környékén.

Így átlagosan 286 ezer forint a négyzetméterenkénti ár az otthonterkep.hu legfrissebb elemzése szerint.

Drasztikusan drágultak a nyaralók

Ez a növekedés annak fényében is drasztikus, hogy a nyaralókra jellemző szezonális áringadozás felfelé ívelő szakasza még csak most fog jelentkezni, a tavaszi hónapokban.

A legdrágábbak az új építésű nyaralók: átlagosan 287 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, míg közepes állapotút átlagban négyzetméterenként 177 ezer forintért lehet venni.

„Siófokon manapság új építésű nyaralót 400 ezer forintos négyzetméterár alatt egyszerűen nem lehet vásárolni.

A túloldalon, Balatonfüred környékén is hasonló árak vannak” - közölte Mester Nándor.

„Ez azt vetíti előre, hogy

további áremelkedés jöhet az évben.

Nyilván nem olyan ütemű, mint ami az elmúlt hat-nyolc hónapban volt, de mindenképpen emelkedés lesz” - jósolta az Otthontérkép vezető elemzője.

„A nyaralót vásárlók egy igen jelentős része

a budapesti vagy más nagyvárosi lakásából költözik ezekbe a nyaralókba,

és egyharmaduk nem válik meg a budapesti lakásától, hanem bérbe adja azt” - mondta Mester Nándor.

A Velencei-tónál lezajlott fejlesztések is jelentősen emelték a keresletet az elmúlt másfél-két évben. A Kápolnásnyékhez közeli partszakasz, valamint az északi oldalon Sukoró lett népszerűbb, főleg a panoráma miatt. Egy év alatt 18-20 százalékos volt a növekedés - hívta fel a figyelmet Mester Nándor, az otthonterkep.hu vezető elemzője. Látványosan nőtt a kereslet az elmúlt három évben a Tisza-tavi nyaralók iránt is.

A portál adatai szerint a legtöbb hétvégi házat 10 millió forint alatt kínálják eladásra, és számos ingatlant hirdetnek 11-15 millió és 16-25 millió forintért. 25 millió forint fölött már jóval kevesebb eladó nyaralóval találkozhatunk.

Ez egyébként az alapterület kérdésével is összefüggésben van: az otthonterkep.hu elemzése szerint az eladó nyaralók többsége 50 négyzetméter alatti, de sok 51 és 75 négyzetméter közötti alapterületű ingatlan is van. A 120 négyzetméternél nagyobb eladó nyaralók már inkább ritkaságszámba mennek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×