eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új érméket bocsát ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére arany, ezüst és színesfém emlékérmet bocsátott forgalomba, az érmeket pénteken Budapesten, a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök jelenlétében mutatták be.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy az érmeket 5000 forint névértékű arany, 10 000 forint címletű ezüst és 2000 forint címletű színesfém-változatban bocsátották ki. Az arany emlékérme a világ legkisebb aranyérméje gyűjtői sorozatba illeszkedik, az ezüst pedig a magyar költőket bemutató tematikus sorozat része.

Az aranyérme előoldalán a középmezőben az aranymetszésre utaló motívum jelenik meg, amely tökéletes arányaival Arany kiérlelt, klasszikus költészetét kívánja szimbolizálni. A középpontból indulva enyhe hullámvonalban egy repülő malomkövet jelképezve Arany János néhány jelentős művének címe olvasható; a Pázmán lovag, a Híd-avatás, a Bolond Istók, a Tetemre hívás, a Vörös Rébék, A bajusz, A Fülemile, a Családi kör, a Tengeri-hántás, a Toldi-trilógia, A nagyidai cigányok, A walesi bárdok, a Szondi két apródja, a Mátyás anyja és az Ágnes asszony. Az alsó köriratban a Toldiból vett idézet, a "Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg?" szerepel.

Az érme előoldalán található a Magyarország felirat, az 5000 forintos értékjelzés a "Bp." verdejel, valamint a 2017-es verési évszám.

A miniarany emlékérme hátlapján Arany János Barabás Miklós metszete alapján készült fiatalkori ábrázolása szerepel, a félköriratban az Arany János felirat olvasható, illetve a költő születési és halálozási dátuma (1817-1882).

Az ezüst- és színesfém érmék képe azonos, csak az értékjelezés tér el, előlapjukon a kötelező éremképi elemeken túl Stróbl Alajos Aranyt ábrázoló emlékművének talapzatán található Toldi Miklós szobor jelenik meg, félköriratban a "Rémlik, mintha látnám termetes növését" Toldi-idézettel.

A hátlapján Arany János időskori, félalakos ábrázolása látható, mellette névaláírása, középen, két egymás alatti sorban születési és halálozási éve szerepel. A hátlapon olvasható az Arany ars poeticájára utaló, A walesi bárdokból vett "kobzán a dal magára vall" idézet.

Az emlékérmeket Király Vilmos tervezte, mesterjegye a pénzek hátoldalán található.

Mindhárom érméből 5000 darab készíthető.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×