eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ne vegyünk hamis növényvédőt!

Hétmilliárd forintos kárt okoznak Magyarországon a hamisított növényvédő szerek - áll a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület jelentésében. A testület titkára az InfoRádióban azt mondta: a magyar fertőzöttség uniós átlag felett van egy kicsivel.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának legfrissebb jelentéséből az derül ki, hogy 1,3 milliárd eurós kárt okoz évente az Európai Uniónak a hamisított növényvédő szerek forgalmazása – mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára. Németh Mónika hozzátette, Magyarországra vetítve ez 7 milliárd forint.

„Ez közvetlen kár, de közvetett hatásai is vannak. Ez elsősorban az előállításukban, forgalmazásukban közreműködő beszállítókat érinti, ha ezt is hozzáadjuk az 1,3 milliárd euróhoz, akkor 2,8 milliárd euró a kár.”

Magyarország az EU-s átlag felett áll, de nem vészesen, 3 százalékponttal – mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára. Németh Mónika hozzátette, a környező országokban, Ausztriát kivéve rosszabb a helyzet.

„Amit érdemes hamisítani, azt hamisítják.”

Régen még csak a legnagyobb márkájú szereket hamisították csak, akkor még a hamisítás is kezdetleges volt, azonnal ki is derült, elpusztultak a növények – tette hozzá Németh Mónika.

„Most sokkal kifinomultabbak a módszerek és a növényvédőszer-hamisítványok is. Olyanokkal is találkozhatunk, amelyeknek nincs azonnal hatásuk: megteremnek a növények, de a fogyasztásnál kiderül, mérgezőek.”

A helyzetet súlyosbítja, hogy

nem ismertek az ellenszerek

– hívta fel a figyelmet Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára hozzátette, ha ezek a szerek bekerülnek az ivóvízbe, a talajba, további károsodást okozhatnak.

Ne kockáztassunk!

„Ha valaki hamis növényvédő szert vesz, annak az a kockázata, hogy olyan mérgező, veszélyes szennyeződéseket, ellenőrizhetetlen melléktermékeket is tartalmazhatnak, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek. Ivarsejtkárosító hatásuk is lehet, tehát nagyon fontoljuk meg, hol és mit veszünk. Érdemes a jól bevált gazdaboltban vásárolni, ne kockáztassunk az autó hátuljából, olcsón árult növényvédő szerekkel!” - hangsúlyozta Németh Mónika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×