eur:
393.59
usd:
367.7
bux:
66070.86
2024. április 23. kedd Béla
Új módszert is bevet idén az adóhivatal

Új módszert is bevet idén az adóhivatal

Idén kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a használtautó-kereskedőket, az ingatlan-bérbeadással foglalkozókat és a taxisokat is, több ellenőrzésre számíthatnak a fővárosiak és a Pest megyeiek, valamint a nagy adózók.

Tudatosabb és célzottabb ellenőrzésekkel kíván hatékonyabb lenni az adóhivatal idén - mondta az InfoRádiónak Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

"Csak ott fogunk ellenőrzéseket végezni 2017-ben, ahol az adóbevétel-csökkenés kockázata valószínűsíthető" - mondta az államtitkár.

Új jogintézmény lesz idén az úgynevezett támogató eljárás,

amely ellenőrzés és büntetés kiszabása helyett csak felszólít az önkéntes jogkövetésre. Ez azt jelenti hogy felhívják az adózót önellenőrzésre, vagy felajánlják neki, hogy adóhivatali segítséggel módosítsa a bevallását. 

Idén is kiemelten ellenőrzik azt a mintegy háromezer vállalkozást, amely a legnagyobb adóteljesítményt nyújtja a magyar gazdaságban. Ez a háromezer vállalat az összes adóbevétel kétharmadát vallja és fizeti be.

Szintén kiemelt terület minden évben a rejtett gazdaság feltárása, a helyettes államtitkár példaként említette a számlázási láncokat, a feketefoglalkoztatókat, a székhelyet sűrűn váltókat és a sharing economyt is.

Tamásné Czinege Csilla földrajzilag is meghatározta, hol várható több ellenőrzés, mert nagy az adóelkerülés kockázata. Az élen egyértelműen a főváros és Pest megye áll.

A NAV minden évben kijelöl ellenőrzésre konkrét tevékenységeket is. Idén ilyen a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem,

kiemelten a használt gépjárművek kereskedelme,

szintén nagy eséllyel kapnak ellenőrzést az ingatlanjukat bérbe adók és a szálláshely-szolgáltatók, a taxisok, a csomagküldő internetes kereskedelemmel foglalkozók és a fizikai közérzet javításában dolgozók. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×