INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

4-es metró

ingatlanár

ingatlanpiac

budapest

Ők kaszáltak nagyot a 4-es metrón

Ők kaszáltak nagyot a 4-es metrón

InfoRádió

A 4-es metró megépítésén a metrómegállók közelében lévő lakástulajdonosok is jelentősen profitáltak. A legnagyobb nyertes a pesti oldalon a II. János Pál pápa tér és a Kálvin tér környéke volt, Budán pedig a Móricz Zsigmond körtér - írja a Portfolio.hu.

A metrómegállók környékén 2013 és 2014 között Újbuda-központ és a Rákóczi tér kivételével - ahol csak nagyon minimális volt az áremelkedés - minden metrómegálló környékén

elindult a lakásárak emelkedése.

2014-2015 között a Szent Gellért tér és a II. János Pál pápa tér környékét leszámítva mindenütt erőteljesen nőttek tovább az árak - írja a Portfolio.hu az Otthon Centrum elemzése alapján.

A legnagyobb mértékű emelkedés a pesti oldalon a Kálvin téren volt, ahol árak megduplázódtak, míg a budai oldalon, Újbuda-központ környékén 40 százalékkal nőttek. Emellett jelentős áremelkedés volt mérhető a Rákóczi tér környékén, a Keletinél, illetve a XI. kerületben a Bikás park megálló és az Etele téri végállomás környékén is.

2015 és 2016 fajlagos átlagárait összevetve az látható, hogy a Kálvin tér és Újbuda-központ kivételével, az összes többi megállóhely és a végállomások körzetében 15-45 százalékkal emelkedtek az árak. Meg kell azonban jegyezni, hogy az áremelkedés csak részben kapcsolható össze a metró átadásával, a jelenlegi lakáspiaci folyamatokat látva a metrótól távolabb eső térségeken is jelentős áremelkedés következett be.

"A vizsgált négy év során a legnagyobb mértékű, közel két és félszeres áremelkedés a pesti oldalon a II. János Pál pápa tér és a Kálvin tér környékén történt, de ahogy 2013-ban úgy 2016-ban is a II. János Pál pápa tér volt a legolcsóbb környék az M4 metró megállói közül" - mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

2017-ban az árak további, de az előző évekhez képest kisebb mértékű növekedésére lehet számítani a metróvonal mentén és a fővárosban egyaránt, nem várható jelentős eltérés a kerületi átlagárak és a metróállomások vonzáskörzete tekintetében, mivel a metró jelenlétét mára már beárazta a piac.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018