eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Radikálisan lecsökkentette a gázkészletet a hideg

Radikálisan lecsökkentette a gázkészletet a hideg

A kapacitás 7 százaléka alá csökkent a földgázkészlet a magyarországi tárolókban, ám így is van elegendő a fogyasztási szükségletek fedezésére - mondta az InfoRádiónak Holoda Attila, korábbi energetikai államtitkár.

Jelenleg csupán 6,7 százalékos feltöltöttségi szintet jelez a Magyar Földgáztároló – mondta a gáztartalékról megjelent sajtóhírek nyomán az InfoRádiónak Holoda Attila, korábbi energetikai államtitkár.

Ez azt jelenti: durván 300 millió köbméter készlet van még a négy tárolóban, illetve az MMBF tárolónál nyilván magasabb, hiszen ott a stratégiai készlet is rendelkezésre áll” - közölte Holoda Attila.

Radikálisan lecsökkentette a gázkészletet a hideg

Megkeresésünkre múlt héten az MVM Zrt. közleményében azt írta, hogy ennek ellenére rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű földgázkészlet a fogyasztási szükségletek fedezésére, így ezen a télen is biztonságosan fenntartható a gázellátás.

Ezzel Holoda Attila is egyetértett: „jelenleg igen,

hiszen nincs olyan zavar, mint 2009-ben vagy 2006-ban volt, amikor az oroszok elzárták az Európa felé irányuló szállításokat.

Most ez teljesen zavartalanul folyik, nagyjából 30-35 millió köbméter közötti mennyiség érkezik az országba Beregdarócnál, illetve a Baumgarten-i csatlakozáson Ausztria felől is nagyjából 10-11 millió köbméter érkezik.”

„A magyarországi források három részből állnak össze: van valamennyi magyarországi termelés, a termelésen túl vannak a tárolókban tárolt készletek, illetve az importútvonalak.

A mostani fogyasztást teljes egészében ki lehet elégíteni a három forrásból”

- jelentette ki Holoda Attila.

Az egykori energetikai államtitkár a hideg téllel indokolta, hogy az elmúlt évekhez képest ennyire lecsökkent a magyarországi földgáztartalék, ám hangsúlyozta, hogy ha visszajönne a hideg, és ismét megnőne a fogyasztás vagy esetleg zavar keletkezne az importban, még mindig az ország rendelkezésére állna a stratégiai földgázkészlet, ami nagyjából 915 millió köbméter földgázt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×