eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Már nem telefonon kommunikálnak a külföldön élő magyarok

Már nem telefonon kommunikálnak a külföldön élő magyarok

Már nem telefonon kommunikálnak a legnagyobb arányban a külföldön dolgozó magyar állampolgárok az itthoni rokonaikkal, ismerőseikkel - a többi között ez derül ki egy friss kutatásából.

A felmérést végző Ipsos médiakutatási vezetője elmondta: ugyan több célország közül választhatnak a kivándorló magyarok, Németország és Nagy-Britannia emelhető ki közülük.

A KSH kutatása azt mutatta ki, hogy jelentősen eltérő, de nagyon karakteres médiafogyasztással írhatók le a két országban élő csoportok – közölte Kovács Balázs.

Mind a demográfiai összetételben, mind a médiafogyasztásban jelentős különbségeket fedeztek fel a két ország között.

A Ipsos médiakutatási vezetője elmondta, hogy a médiahasználati szokások a költözés miatt jelentősen változnak.

„A klasszikus médiumok – a tévé, a print média, a rádió – fogyasztása visszaesik, míg

az online médiafogyasztás jelentősen megugrik a költözés következtében”

- tudatta Kovács Balázs.

Hozzátett, hogy a kutatásuk alapvetően az audiovizuális tartalmakat célozta, ezért elsősorban – nemzetközi és magyar – videós oldalak nézettségét vizsgálták.

„Az eredmény szerint a Youtube dominanciája egyértelmű, a Netflix is nagyon népszerűnek bizonyult, ugyanakkor a magyar tulajdonú videós oldalak – mint az RTL Most, a tv2.hu vagy a MédiaKlikk – is előkelő helyen szerepel a listán” - ismertette a médiakutatási vezető.

Hozzátette, hogy az is egyértelműen kirajzolódott, hogy a kivándorlók a kommunikációs szokásai is megváltoznak.

„Az elsődleges kommunikációs felületük a Facebook és a Messenger lesz, de a Vibert és a WhatsAppot is többen használják.

A hagyományos telefonhívás kicsit háttérbe szorul, de nyilván ez is fontos kommunikációs csatorna marad” - közölte az eredményeket Kovács Balázs.

A vezető hozzátette: a kutatás nem nevezhető reprezentatívnak, mivel nincs nyilvántartás a kivándorolt magyarokról. Ezért torzíthatja az eredményt az, hogy a legtöbb válaszadót a Facebookon keresztül érték el. Ám ennek ellenére látszik a közösségi oldal domináns jellege.

„A külföldön dolgozó magyarok körülbelül 60 százaléka vallotta azt, hogy rendszeresen követik a magyar közéleti eseményeket, a legtöbben inkább a külföldi hírportálokon keresztül követik a magyar eseményeket” - tette hozzá az Ipsos médiakutatási vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×