eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csúcson a házasságkötések száma

Csúcson a házasságkötések száma

A 2010-es mélypont után ismét emelkedni kezdett a házasságkötések száma, de 2016-ban még a decemberi adatok nélkül is az látszik, hogy többen házasodtak, mint a 2015-ben - mondta az InfoRádióban a KSH munkatársa. Takács Béláné hozzátette: a legtöbb házasságkötés Komárom-Esztergom megyében volt, a férfiak többsége már bőven több mint 30, amikor megházasodik, a nők pedig még épp 30 éves koruk előtt mennek férjhez.

Húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly; 2016 januárja és novembere között csaknem 49 ezer pár járult az anyakönyvvezető elé - mondta a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa. Takács Béláné hozzátette, Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott.

„Az 1970-es években átlagosan még 97 ezer házasságot kötöttek évente. Ez a szám az 1980-as években 73 ezerre, az 1990-es években 53 ezerre, az ezredfordulót követő évtizedben pedig 43 ezerre esett vissza. Az elmúlt évtizedek mélypontját a 2010-es év jelentette, amikor egy év alatt mindössze 35 520 pár járult anyakönyvvezető elé Magyarországon.

Takács Béláné jelezte, azóta

évről évre emelkedik a házasságkötések száma.

A KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint 2016. január-november hónapjában 48 920 házasságot kötöttek. Ez a szám a decemberi adatok nélkül is több volt, mint ahányan 2015-ben házasságot kötöttek.

„A számokból úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz évben

2016-ban házasodtak a legtöbben.”

A KSH munkatársa hozzátette ugyanakkor, hogy a válások száma 2015-ben az előző évihez képest emelkedett. A legtöbb, közel 30 ezer válás 1980-as évek második felében volt Magyarországon, a következő húsz évben évi 21 és 26 ezer között ingadozott a számuk. Az utána kezdődő csökkenő irányzat 2015-ben állt meg, ekkor 20 315 házasságot bontottak fel, vagyis ezer lakosra 2,1 válás jutott – fűzte hozzá Takács Béláné.

„A területi összehasonlíthatóságot jól érzékelteti, hogy hány házasságkötés jut ezer lakosra, ennek alapján vannak különbségek az országban. 2015-ben a skála alján Zala megye helyezkedett el, itt négy házasság jutott ezer lakosra, míg a skála tetején lévő Komárom-Esztergom megyében 5,3. Utána Budapesten a legmagasabb ez az arányszám.”

Az unió országainak 2014-es adatai szerint a legalacsonyabb és a legmagasabb értékkel rendelkező országok között 2,5-szeres az eltérés. Luxemburgban és Portugáliában, 3-3 százalék, volt a legalacsonyabb az ezer lakosra jutó házasságkötések száma, a legmagasabb 7,6 százalékos arányszám pedig Litvániát jellemezte. A 2014-es 3,9 százalékos magyar érték alacsonynak számított az unió országai között – ismertette a KSH munkatársa.

„Az először házasodók életkora mindkét nem esetében jelentősen: öt évvel emelkedett az elmúlt 15 évben. Míg 2000-ben a nők 24,7, a férfiak 27,2 évesen álltak anyakönyvvezető elé, addig 2015-ben az előbbiek 29,6, az utóbbiak pedig 32,4 éves korukban szánták rá magukat a házasságra. Ugyanezen időszak alatt az először házasulók aránya az összes megkötött frigyhez viszonyítva 75-80 százalék között mozgott.”

Takács Béláné elmondta, a statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben a hagyományos családtípus veszített súlyából, ugyanakkor

egyre elterjedtebbé váltak a házasságon kívüli együttélések,

az élettársi kapcsolatok. A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint a párkapcsolaton alapuló 2,2 millió családból 19 százaléknál élettársi kapcsolatban éltek a válaszadók, ez az érték két évtizeddel korábban még alig múlta felül az 5 százalékot.

Figyelemre méltó az élettársi kapcsolatban élők körének változása: évtizedekkel ezelőtt a válást vagy a megözvegyülést követően választották ezt az együttélési formát, míg ma inkább a házasságot megelőző vagy azt helyettesítő megoldásként döntenek emberek az együttélés mellett – jelezte a KSH munkatársa.

Takács Béláné elmondta, a házassági homogámia, azaz a hasonló társadalmi jellemzőkkel bírók házasodása régóta a figyelem középpontjában áll. A népszámlálási adatok alapján vizsgálható, hogy az

azonos iskolai végzettséggel rendelkező nők és férfiak párválasztáskor előnyben részesítik-e egymást.

A 2011-es népszámlálási adatok azt mutatták, hogy a házaspárok 52,3 százalékának volt azonos iskolai végzettsége, az élettársi kapcsolatok esetén pedig 49,1 százalék volt ez az arány – tette hozzá a KSH munkatársa.

Takács Béláné hozzátette, a 2011-es népszámlálás idején a 20-39 éves nőtlen, hajadon családi állapotú népesség 11,6 százalékának sem élettársa, sem gyermeke nem volt, teljesen egyedül élt.

A Házasság hetét február 12-19. között tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon. A kezdeményezés két évtizede Nagy-Britanniából indult, és a család értékeit és fontosságát állítja a figyelem középpontjába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×