eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin
A NAV szeme mindent lát

A NAV szeme mindent lát

Komolyan kell venni az adóhatóság jelzését, miszerint megszerezték az ír adóhatóságtól azoknak az adatait, akik az airbnb-n keresztül adták ki lakásukat Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere. Az adószakértő szerint a NAV be tudja azonosítani a lakások tulajdonosait, így az adófizetés nem kerülhető el. Jó hír viszont, hogy büntetni nem akar a hatóság, amennyiben utólag bevallják az érintettek a jövedelmüknek megfelelő adót.

Az adóhatóság szándéka az, hogy minden szélesebb kör számára megismertesse azt a tényt: nála is vannak információk. Szeretné, ha anélkül, hogy az ellenőreit kiküldené, vagy célzottan valakinek az adóellenőrzését elindítaná, az adózók saját maguk felismernék: itt bizony volt adófizetési kötelezettség, be kell ezt az adót fizetni – hangsúlyozta az InfoRádiónak a WTS Klient partnere.

Ezt a célt szolgálta a NAV napokban kiadott két közleménye, amely egyfelől szálláshely-szolgáltatást és főleg vidéki kiadott házakat érintett, másfelől pedig tudatta: az ír adóhatóságtól minderről konkrét adatokat is kaptak.

„Az adóhatóság legutóbb már meg is nevezte azt az utazó céget, amelytől az ír adóhatóság beszerezte az adatokat. Nevesítették, hogy a magyar szállásadók 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, ugyanakkor az adóbevallások ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azt is megtudta a magyar adóhatóság, hogy az utazó céggel 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, s összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat” - mutatott rá Gyányi Tamás.

Hozzátette: pontos információi vannak tehát az adóhatóságnak ezekről a jövedelmekről. Ezért is kérik az adózóktól, hogy fizessék be adójukat, hiszen a NAV a saját nyilvántartásában teljesen más összeget lát.

Az adószakértő jelezte: 2017-től az adóhatóság egy újfajta eljárást fog használni, amely reményei szerint sok adózó számára azért egyfajta megnyugvást is jelenthet. Az adóhatóság ugyanis ha felfedezi, hogy valamilyen probléma történt, valaki nem vallotta be az adóját, akkor először egy önellenőrzésre való felszólítással kéri az adózót a befizetésre, nem pedig nyomban büntet. Tehát mondjuk egy adószám hiánya miatt nem fog nyomban egy 200 ezres bírsággal indítani.

Ha valaki érintettnek érzi magát, első teendőként a NAV honlapján is közzétett tájékoztatót olvassa el és azonosítsa be, hogy saját tevékenységével vajon melyik kategóriába tartozik – tanácsolta Gyányi Tamás.

Teljesen másként kell kezelni ugyanis egy olyan adózót, aki például egy-két éven keresztül egy család számára bérbe ad egy társasházi lakást, mint azt, aki egy közösségi megosztón keresztül 2-3 naponta más-más külföldinek adja ki az ingatlanját.

Aki rendszeresen és üzletszerűen ilyen tevékenységet folytat, már szálláshely-szolgáltatást végez, aminek esetében adószámot is kell igényelni, és 18 százalékos adót be kell fizetni a költségvetés felé – hívta fel a figyelmet.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy bizonyos kedvező adózási lehetőségek is léteznek. Meghatározott esetekben, például ha átalányadózást választunk, akkor szobánként évente 38.400 forintos közteher lerovásával eleget tudunk tenni az adófizetési kötelezettségnek, emellett pedig egészségügyi hozzájárulást sem kell fizetni – hangsúlyozta az adószakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×