eur:
395.31
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Ez minden idők legkorruptabb beruházása"

Nyilvánosságra hozta a kormány az Európai Csalás Elleni Hivatal négyes metró projektjéről szóló jelentését - közölte a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor szerint ez az ügy Magyarország uniós történelmének legnagyobb korrupciós ügye.

Minden idők legkorruptabb beruházása – fogalmazott a Miniszterelnökség miniszter-helyettese sajtótájékoztatóján. Csepreghy Nándor szerint a korábbi kormányokat és a korábbi városvezetést terheli a felelősség a visszaélésért.

"A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy politikai és jogi felelősség is terheli az akkori kormányokat és az akkor döntést hozó városvezetést. Így

ez jelenti a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok, valamint a Demszky-féle városvezetés felelősségének megállapítását.

Ami miatt súlyos aktualitása van az ügynek, az nem más, mint annak az 59 milliárdos büntetésnek a sorsa, amellyel Brüsszel Magyarország összes állampolgárát sújthatja amiatt,  mert a Demszky-Medgyessy-Bajnai-Gyurcsány klán ilyen bűnöket követett el" - fogalmazott a miniszter-helyettes.

Csepreghy Nándor elmondta: a kormánynak most 2 hónapja van, hogy reagáljon az OLAF megállapításaira.

A miniszter-helyettes a jelentés nyilvánosságra hozataláról azt mondta: a Nemzeti Adat- és Információvédelmi Hivatal véleményét várták meg csupán. Péterfalvi Attila hivatali elnök véleménye az, hogy mivel közszereplőket nevez meg a jelentés, személyiségi jogokat nem sért a jelentés közzététele.

A négyes metró megépítése 452,6 milliárd forintba került. Az OLAF-jelentés szerint a szabálytalan szerződések a teljes összeg 60 százalékát, azaz 272,8 milliárd forintot érintenek.

Az OLAF-jelentés szerint az elcsalt összeg 166,9 milliárd forint, ebből a közvetlenül érintett uniós forrás 59 milliárd forint.

Az eddigi információk szerint az okozott kár nagy részét 5 szerződéshez köti a jelentés: ezek a Siemens, az Alstom, a BAMCO konzorcium, a Swietelsky, és a Strabag-Hídépítő szerződések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×