INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

társkereső oldal

internetes társkereső

budapesti békéltető testület

Az internetes társkeresés buktatói: mikre kell figyelni?

Az internetes társkeresés buktatói: mikre kell figyelni?

Infostart / InfoRádió

Többnyire a fogyasztói figyelmetlenség okozza, hogy egyre több a panasz az internetes társkeresők szolgáltatásaira - magyarázza a Budapesti Békéltető Testület szóvivője. Kolyvek Antónia kifejtette: nem a szolgáltatók adatkezelése okoz zavart, hanem az, hogy a panaszosok több esetben nem tájékozódnak az általuk elfogadott üzletszabályzatról.

Az a probléma, hogy amikor a szerződést megköti a fogyasztó, vagyis regisztrál, nem nézi meg, hogy milyen általános feltételei vannak a szolgáltatónak, amelyek akkor derülnek ki, ha egy idő után megszüntetné a szerződését – hangsúlyozta Kolyvek Antónia.

„Lehet, hogy a kicsúszunk a határozott idő lejárta előtti határidőből, akkor a szerződési feltételek szerint automatikusan meghosszabbodik a szerződés a korábbi időszakra kötött idővel, így a szolgáltatási díj is követelhető, sőt leemelhető a bankszámláról.”

A Budapesti Békéltető Testület szóvivője elmondta, leggyakrabban tehát a felhasználók figyelmetlensége okozza a problémát, nem a szolgáltatók élnek vissza az adatokkal, de Kolyvek Antónia hozzátette, arra azért figyelni kell, hogy az általános szerződési feltételek ne hozzák hátrányos helyzetbe a fogyasztót, ezeket akár egy perben is lehet érvényesíteni.

„Ha olyan szerződési feltétellel találkozik, ami számára hátrányos vagy a szokásos gyakorlattól eltérő rendelkezéseket tartalmaz.”

Kolyvek Antónia azt javasolta, a szerződéskötés előtt alaposan érdemes megnézni, kivel kötünk szerződést. Nem biztos, hogy a céget is ugyanúgy hívják, mint az általa üzemeltetett weboldalt. Célszerű megnézni, hogy mióta működő cégről van szó és mi jellemző rá.

„Fontos, hogy a szerződéskötés előtt nézzük meg a felhasználási feltételeket, főleg a fizetési kötelezettség keletkezését, fennállását, mikor, hogyan szüntethető meg a szerződés. Legyen annak nyoma, hogy időben elküldtük a felmondást. Számlát, nyugtát minden szolgáltatásról kell kapnia a fogyasztónak, akkor is, ha interneten vásárolt, ezt utólag is kérheti az eladótól” - hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

Kapcsolódó hang

170202 GAZ1 1530 Internetes társkeresők CD
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018