eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Bolond, aki nem használja a legújabb cafeteria-elemet"

Idén a legújabb cafeteria elem a legnépszerűbb a vállalkozásoknál, ez pedig az Erzsébet-utalványt felváltó százezer forintos készpénz - mondta az RSM adópartnere. Hegedűs Sándor hozzátette: fontos, hogy dokumentálják a cégek, hogy ez a juttatás a béren felül jár, és nem helyette.

„A legnépszerűbb cafeteria-elem (az idei változásokról ide kattintva olvashat) egyértelműen a készpénz-juttatás.

Bolond is, aki nem használja, hiszen megéri, nagyon.

Még akkor is, ha személyi jövedelemadót, illetve ehót kell fizetni, de mégis lényegesen kevesebb a terhe, mint a bérnek. 100 forint nettó juttatást lehet készpénzként biztosítani 34 forint adóteherrel, ami a bérnél 85 forint” - fogalmazott Hegedűs Sándor.

Az RSM adópartnere elmondta, sokan kérdezik, tényleg készpénzben ezt adni, de nem, lehet banki utalással is intézni, a lényeg az, hogy pénzjuttatás. Akár a fizetéssel összevonva, egy utalással is megkaphatja a munkavállaló.

„Fontos viszont, hogy a bérszámfejtés során egyértelműen kiderüljön, hogy más a cél, a szándék,

az egyik a fizetés, a másik a pénzjuttatás.

Azt is sokan kérdezik, hogy lehet-e olyat csinálni, hogy az előző évi fizetést csökkentik és helyette ezt a készpénz-juttatást adja. Az álmoskönyv szerint ez a tipikus esete annak, amikor az adóhatóság nem rendeltetésszerű joggyakorlást állapít meg. Ha közös megállapodásról van is szó, alá is írják a bércsökkenést, egyértelmű, hogy ennek a célja az adókikerülés.”

Ha valaki a fizetésén felül, amit szerencsés esetben emeltek is, pluszban kap ilyen készpénz-juttatást, az az adóhatóság részéről sem vitatható. Ha van egyértelmű szabályzat, körlevél, ami tisztázza, hogy ez nem a munkáért kapott ellenérték, hanem azon felül jár, akkor nincs kockázat – emelte ki Hegedűs Sándor.

„Az egyik határ az, hogy a dolgozónak nem csökkenhet a fizetése, akkor sem, ha pluszban cafeteriát kap készpénzben. A másik, hogy a negyed-, a féléves vagy az évvégi jutalmat lehetőleg ne Szép-kártyára utaljanak vagy egyéb cafeteria-elemmel fizessenek ki, hanem

legyen hermetikusan elzárva a teljesítménytől.

Ha a kettő összemosható, az adóhatóság megállapítást tesz” - hangsúlyozta az RSM adópartnere.

További részletek az InfoRádió Adóinfo című magazinjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×