eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megindultak a románok Angliába?

A Brexit-tel kapcsolatos hangulatról kérdezte a kint élő és dolgozó magyarokat a Pénzcentrum.

Múlt hét csütörtökön nyújtotta be a brit kormány azt a parlamenti határozattervezetet, amelynek elfogadása a legfelsőbb bíróság döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Az alsóház elé terjesztett rövid, mindössze négysoros tervezet szövege szerint Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból – írta az MTI.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot.

Mit éreznek mindebből a magyarok?

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok a Brexit részleteivel kapcsolatban sok bizonytalanságot tapasztalnak, de a helyzetük nagyjából változatlan.

A Pénzcentrum összeállítása szerint az angliai magyarok Facebook-csoportban a többség azt írta, hogy semmilyen változást nem éreznek a Brexit megszavazása óta, egyedül a font gyengülése érinti őket rosszul (kivéve azokat, akik külföldre értékesítenek).

"Szerintem még a brit parlament sem tudja, mi, és hogyan fog változni. Egyetlen dolog szembetűnő számomra: rengeteg román érkezik, akik állításuk szerint a Brexit miatt jönnek most" - írta László, a csoport egyik tagja.

Egy másik tag szerint a briteknek szükségük van a bevándorlókra, mert míg a bevándorló minimálbérért dolgozik, addig egy angol ezeket a munkákat dupla pénzért sem csinálná meg rendesen.

Egy gyorsétterem magyar menedzsere elmondta: "Általában egy hétig maradnak nálunk a brit kollégák, utána muszáj megválni tőlük, mert a legnagyobb csúcsforgalomban üldögélnek, nyomkodják a telefonjukat, nem igazán szeretnek dolgozni. A másik, hogy olyan szociális juttatásokat kapnak, hogy sokuknak - főként gyerekeseknek - nem is éri meg minimálbérért dolgozni, eltartja őket az állam".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×