Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: jó néhány termékkör, a pékáruk, egyes húskészítmények, a hal, egyes zöldség- és gyümölcsfélék esélyesek az áfacsökkentésre.
"Termékenként kell kiszámolni, hogy az esetleges áfacsökkentés milyen következményekkel jár, hiszen ha egy adót elengedünk, az bevételkiesés, ugyanakkor az állami kiadásokra, szolgáltatásokra a jelenleginél magasabb szinten tartunk igényt. Nehéz egyensúlyba hozni ezt a mérleget, de a pluszbevételekből ez lehetséges" - mondta a miniszter, és hozzátette, bízik abban, hogy ezekben a termékkörökben a kormány és a parlament döntésének eredményeképp tovább tudnak majd lépni. Jelenleg az egyeztetések és a számítások zajlanak a nemzetgazdasági tárcával.
"Bízom benne, hogy jövő januárra újabb áfacsökkentési lépéseket tudunk előkészíteni. A 2018-as költségvetés és adótörvények parlamenti tárgyalása előtt a kormányzati álláspontnak meg kell születnie, és remélem, hogy már február-március környékén kiderül, hogy ezekből a termékkörökből mely termékek áfája csökken" - mondta Fazekas Sándor.
A tárcavezető szerint a korábbi áfacsökkentés hozták a várt eredményeket.
"Beigazolódott, hogy ha az adót csökkentjük, az árak is csökkennek, és fehérednek az egyes területek, kevesebb lesz az áfacsalás, visszaszorul az ismeretlen eredetű élelmiszer forgalmazása. A sertés esetében magára talált az ágazat, mert növekedett a fogyasztás. Az év második felében az árak emelkedtek ugyan, de még mindig nem érik el a 2015-ös szintet. A baromfi, a tojás és a friss tej esetében még korai lenne mérleget vonni, de látható, hogy az árak megindultak lefelé" - mondta a miniszter.