eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Újabb élelmiszerek áfáját csökkentené a kormány

Újabb élelmiszerek áfáját csökkentené a kormány

Jövőre is lehet áfacsökkentés, akár már februárban dönthet erről a kormány. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az InfoRádiónak azt mondta: zajlanak az egyeztetések a nemzetgazdasági tárcával, hogy mely termékcsoport esetében csökkenhet az áfa mértéke.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: jó néhány termékkör, a pékáruk, egyes húskészítmények, a hal, egyes zöldség- és gyümölcsfélék esélyesek az áfacsökkentésre.

"Termékenként kell kiszámolni, hogy az esetleges áfacsökkentés milyen következményekkel jár, hiszen ha egy adót elengedünk, az bevételkiesés, ugyanakkor az állami kiadásokra, szolgáltatásokra a jelenleginél magasabb szinten tartunk igényt. Nehéz egyensúlyba hozni ezt a mérleget, de a pluszbevételekből ez lehetséges" - mondta a miniszter, és hozzátette, bízik abban, hogy ezekben a termékkörökben a kormány és a parlament döntésének eredményeképp tovább tudnak majd lépni. Jelenleg az egyeztetések és a számítások zajlanak a nemzetgazdasági tárcával. 

"Bízom benne, hogy jövő januárra újabb áfacsökkentési lépéseket tudunk előkészíteni. A 2018-as költségvetés és adótörvények parlamenti tárgyalása előtt a kormányzati álláspontnak meg kell születnie, és remélem, hogy már február-március környékén kiderül, hogy ezekből a termékkörökből mely termékek áfája csökken" - mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető szerint a korábbi áfacsökkentés hozták a várt eredményeket.

"Beigazolódott, hogy ha az adót csökkentjük, az árak is csökkennek, és fehérednek az egyes területek, kevesebb lesz az áfacsalás, visszaszorul az ismeretlen eredetű élelmiszer forgalmazása. A sertés esetében magára talált az ágazat, mert növekedett a fogyasztás. Az év második felében az árak emelkedtek ugyan, de még mindig nem érik el a 2015-ös szintet. A baromfi, a tojás és a friss tej esetében még korai lenne mérleget vonni, de látható, hogy az árak megindultak lefelé" - mondta a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×