eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

74 százalék alá kerülhetett az államadósság ráta

Az államadósság ráta 2016. év végén 74 százalék alatt lehetett, pontos adatok áprilisban kerülnek nyilvánosságra, amit később még módosíthatnak, tapasztalat szerint a végleges mutató kedvezőbb az előzetesnél - hangsúlyozta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Kifejtette: a 60 százalékos adósság ráta az euróövezeti csatlakozásnál, illetve a túlzott deficiteljárásnál veszik figyelembe, de esetenként elég a csökkenő pályát felmutatni, példaként említette, Belgiumban és Olaszországban magasabb értéknél vezették be az eurót.

Hozzátette: Magyarországon 10-15 év alatt lehetne a 60 százalékos adósságrátát elérni, de ha a gazdasági növekedést 4 százalék fölé lehet gyorsítani, írországi példa alapján ezt az értéket 6-7 év alatt sikerülhet elérni, az Alaptörvényben szereplő 50 százalékos szint teljesítése pedig a következő lépcső lenne.

Barcza György elmondta: a magyar államadósság ráta egyenletesen csökken, 2010 végén 82 százalék volt, évente mintegy 1 százalékponttal mérséklődött, 2016 végén eléri a 73,5-74 százalék közötti értéket.

Az ÁKK vezérigazgatója szólt arról, hogy a visegrádi országokban 40-50 százalék között van az adósságráta. A magyar államadósságban a deviza arány 26 százalék, ez a visegrádi országokban a második legalacsonyabb, és ez biztonságot jelent, mert az árfolyamváltozás kevésbé módosítja az adósság mértékét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×